TSMC wil AMD en Nvidia verleiden met prijsdalingen 3nm-wafers

chip wafer 3nm TSMC

TSMC zoekt naar klanten voor zijn 3nm-wafers. Door de prijs te laten zakken, hoopt de Taiwanese chipmaker AMD en Nvidia te kunnen lokken.

TSMC trapte nog net voor de jaarwisseling de productie van de 3nm-wafers op gang. Het gaat voorlopig nog om enkel de reguliere chips uit het N3-portfolio. In de loop van dit jaar en 2024 zal TSMC ook starten met het maken van N3E, N3P (performance) en N3E (extreme). Overschakelen van een 4nm- naar een 3nm-procedé moet resulteren in chips die tot vijftien procent krachtiger, maar ook tot dertig procent energiezuiniger zijn.

Dat drijft uiteraard ook de prijzen van chips op. Naar verluidt zou TSMC 20.000 dollar vragen per gebakken wafer. Een flinke meerprijs op de 16.000 per stuk die TSMC nu vraagt voor N5-wafers. Die hoge prijs kan bedrijven afschrikken om de nieuwe chiptechnologie in grote volumes af te nemen, omdat hogere kosten ofwel leiden tot hogere prijzen ofwel knabbelen aan de winstmarges.

lees ook

Apple M2 Pro en M2 Max verschijnen wellicht niet voor de zomer

Apple staat voorlopig vooraan in de rij aan te schuiven bij TSMC. De iPhonebouwer heeft 3nm-wafers nodig om zijn M2 Pro en M2 Max te kunnen ontwikkelen. Maar het Taiwanese bedrijf hoopt zijn klantenbestand te kunnen uitbreiden. Daarvoor zou overwegen om zijn prijzen te laten dalen om namen als AMD en Nvidia binnen te kunnen halen, schrijft Tom’s Hardware op basis van berichtgeving van Chinese en Taiwanese media.

Torenhoge productiekost

Die prijsdalingen zouden wel pas mogelijk zijn van zodra TSMC kan beginnen aan de N3E-wafers. De N3 is de eerste van zijn soort en vereist dure productietechnieken. Het 3nm-procedé maakt gebruik van EUV-lithografie tot maximaal 25 lagen.

Zo’n EUV-scanner kost al makkelijk 150 tot 200 miljoen dollar. Het bedrijf kan zich op dit moment niet permitteren lagere prijzen te vragen voor zijn 3nm-wafers, maar onderzoekt hoe die in de toekomst goedkoper kunnen geproduceerd worden.

AMD en Nvidia hebben hun interesse in de 3nm-technologie van TSMC uitgesproken. AMD zou deze willen gebruiken voor zijn aankomende Zen 5-processorlijnen in 2024, Nvidia wil het integreren in de Blackwell-architectuur van GPU’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home