TSMC wijt chiptekort deels aan hamsterende bedrijven

TSMC

Volgens chipfabrikant TSMC wordt het wereldwijde chiptekort erger gemaakt door bedrijven en distributeurs die op grote schaal chips hamsteren maar niet meteen gebruiken.

TSMC, ’s werelds grootste chipfabrikant, hekelt het hamstergedrag van bedrijven wereldwijd. De Taiwanese chipproducent zet samen met concullega’s zoals Samsung alles op alles om zoveel mogelijk microchips van zijn fabrieksbanden te laten rollen, maar het aanbod blijft kleiner dan de vraag.

Hamsteren

TSMC’s voorzitter Mark Liu legt aan Time uit dat het chiptekort voor een stuk erger wordt gemaakt door bedrijven die een voorraad inleggen zonder die meteen te gebruiken. Het gaat daarbij in grote mate om Chinese bedrijven die vrezen voor de onvoorspelbaarheid van de VS. De Amerikaanse handelsoorlog tegen China zorgt immers voor onzekerheid in de bevoorrading. Ondernemingen die afhankelijk zijn van chips spelen op zeker en leggen een voorraad aan.

Liu weet niet waar de chips precies blijven plakken, maar merkt dat er meer microchips van de band rollen dan er verschijnen in producten op de markt. Volgens hem beseffen bedrijven niet hoe groot de impact daarvan is op de industrie.

Bediening op basis van noodzaak

TSMC zelf probeert zijn klanten zo goed mogelijk te bedienen. Daarbij geeft het soms prioriteit aan bedrijven die dringend chips nodig hebben om te overleven, ten koste van organisaties die wel een voorraad hebben. Zo krijgen belangrijke klanten soms te kampen met vertragingen ten koste van andere partijen waar de nood hoger is. Liu hamert erop dat er geen pikorde bestaat op basis van de invloed van een bedrijf. Het is dus niet zo dat Apple of AMD per definitie voorrang krijgen.

Het chiptekort is het gevolg aan een veelvoud aan factoren. Alles wijst er op dat het aanbod nog zeker een jaar ontoereikend zal zijn. Processorfabrieken bouwen is een grote investering en kost tijd, waardoor leveranciers niet snel kunnen opschalen wanneer de situatie daar zoals nu onverwachts om vraagt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home