TSMC onthult 2 nm-plannen en zet Intel te kijk

TSMC

Chipfabrikant TSMC krijgt groen licht voor de bouw van een 2 nm-chipfabriek. Volumeproductie staat al voor 2024 gepland, wat het heel moeilijk maakt voor Intel om zijn concurrent zoals gepland in te halen.

TSMC krijgt groen licht van de Taiwanese overheid om een 2 nm-chipfabriek te bouwen in Hsinchu. De fabriek moet in 2023 al starten met de testproductie van 2 nm-chips, gevolgd voor volumeproductie in 2024. TSMC bakt momenteel chips op zijn 7 nm en 5 nm-nodes. Tegen 2023 wil het bedrijf chips op volume van de 3 nm-band zien rollen, met 2 nm dus op de planning voor een jaar later.

Jammer voor Intel

De concrete plannen van TSMC zijn spijtig voor Intel, dat pas nog liet weten dat het TSMC opnieuw wil inhalen. Intel kondigde daartoe een rebranding van zijn productieprocessen aan. De fabrikant zal niet meer over nanometers spreken, maar gaat voor meer generische benamingen zoals Intel 7 en Intel 4.

In 2024 moet dan Intel 20A volgen. Dat staat voor 20 angström oftewel 2 nm. Het is onduidelijk hoe Intel 20A zich exact zal verhouden tot TSMC 2 nm. Het lijkt er wel op dat TSMC in ieder geval van plan is om het proces eerder te introduceren dan Intel en zo de voorsprong te behouden.

Belangrijke nanometers

Het formaat van een node is belangrijk voor de prestaties van een chip. Hoewel de nanometer-benamingen vandaag vooral afkomstig zijn van het marketingdepartement, blijft één regel wel gelden: kleiner is beter. Hoe kleiner en nauwkeuriger het productieproces, hoe kleiner de transistors en interconnects. Dat zorgt voor meer transistors op eenzelfde oppervlakte maar haalt ook het totale stroomverbruik en dus de warmtegeneratie omlaag.

Intel wil daarbij niet achterop raken op concurrent TSMC, en al zeker niet nu CEO Pat Gelsinger beslist heeft om de chipproductiecapaciteiten van Intel ook aan derden aan te bieden. Ontwikkelaars van moderne chips zoals AMD of Nvidia zoeken immers concurrentieel voordeel door hun chips op een zo geavanceerd mogelijk proces te laten bouwen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home