Trump straft Huawei nog snel door handelslicentie van Intel in te trekken

Laatste stoot

huawei intel

In vermoedelijk een van zijn laatste beslissingen heeft de Trump-administratie bepaalde handelslicenties van leveranciers ingetrokken, waaronder die van Intel. Nieuwe licentieaanvragen worden massaal geweigerd.

In een e-mail die Reuters kon inkijken, blijkt dat de Amerikaanse Commerce Department een significante hoeveelheid aan licentieaanvragen wil weigeren om naar Huawei te exporteren. Daarnaast werden minstens enkele handelslicenties ingetrokken, waaronder die van Intel.

Volgens interne bronnen zou het om acht licenties gaan die werden ingetrokken bij vier bedrijven. Dat is potentieel slecht nieuws voor Huawei, dat met zijn laptops in Europa flinke stappen wilde zetten in 2021. Omdat de beslissing zo dicht tegen de inauguratie van Joe Biden werd genomen, woensdag 20 januari is het zover, is het niet duidelijk wat de reactie van de nieuwe president zal zijn op de vele last-minute beslissingen. Zo werd Xiaomi eind vorige week nog snel op de zwarte lijst geplaatst door President Trump.

Laatste eindsprint

In de e-mail die Reuters kon inkijken, staat dat bedrijven 20 dagen de tijd hebben om op een weigering te antwoorden. De Amerikaanse Commerce Department heeft dan opnieuw 45 dagen de tijd om hen te adviseren of er een verandering komt in het advies. Daarna hebben bedrijven 45 dagen de tijd om in beroep te gaan.

Vandaag hebben 150 bedrijven een licentieaanvraag ingediend, goed voor 120 miljard dollar aan goederen en technologie. De aanvragen worden opgehouden door de Amerikaanse instanties omdat ze geen consensus kunnen bereiken rond een akkoord. Een verdere 280 miljard dollar aan goederen en technologie staat nog in de wachtrij en werd nog niet behandeld. Die zouden nu een grotere kans hebben op een negatief advies.

lees ook

Huawei veroordeelt nieuwe verregaande handelsbeperkingen VS

Een regel in augustus zegt dat producten met 5G-capaciteiten meer dan waarschijnlijk geen handelslicentie krijgen, terwijl andere minder gesofisticeerde technologie per case wordt bekeken. De nieuwe verstrengde regels begin januari door de intrede van Corey Stewart maakt het voor heel wat bedrijven heel uitdagend. President Trump heeft Stewart in november aangetrokken om een heel streng beleid te voeren tot het einde van de administratie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home