De pc-markt kende een sterke groei in het eerste kwartaal, maar Trump zijn importtarieven kunnen roet in het eten gooien, voorspelt Canalys. Fabrikanten zijn voorzichtig met uitspraken.
Het aantal verscheepte laptops en desktops nam in het eerste kwartaal van 2025 toe met tien procent. Dat besluit Canalys in zijn analyse. 62,7 miljoen pc’s werden in totaal verkocht en geleverd. Lenovo verstevigt zijn marktpositie ten opzichte van HP en Dell, Apple is de sterkste stijger.
Je zou kunnen besluiten dat de pc-markt weer helemaal hersteld is van de post-covid-dip, maar Canalys tempert de hoerastemming. De huidige bewoner van het Witte Huis in Washington zou er met zijn onvoorspelbare acties voor kunnen zorgen dat de groei in de komende kwartalen weer afvlakt. Canalys waarschuwt niet voor het eerst voor de impact van de Amerikaanse importtarieven op de pc-markt.
Spelbreker Trump
President Donald Trump verbaasde vriend, vijand en zowat de hele wereld toen hij zijn lijst met importtarieven aankondigde vorige week woensdag. Hoewel Trump er lang mee dreigde, ben je met hem nooit zeker wat hij wel en niet meent. Niets of niemand bleef bespaard, zelfs niet onbewoonde eilanden waar enkel pinguïnkoloniën leven.
Inmiddels heeft Trump zijn kar weer 180 graden gedraaid. Landen die braaf zijn en geen tegenmaatregelen nemen, krijgen een ‘pauze’ van negentig dagen om betere tarieven te onderhandelen. China is niet op dat bod ingegaan. Als gevolg is er een ‘opbod’ tussen beide landen gaande over wie de ander de hoogste tarieven kan opleggen. Daardoor dreigt TSMC in de tarievenstrijd verzeild te geraken, ondanks eerdere beloftes om chiptechnologie vrij te stellen van importheffingen, en dat zou ook voor klanten van de Taiwanese chipreus slecht nieuws betekenen.
Canalys kijkt met enige zorg voor de pc-markt naar de onzekere situatie. Het einde van de ondersteuning voor Windows 10 zou een momentum moeten creëren om de groei van het eerste kwartaal verder te zetten en fabrikanten hopen dat hun zogenaamde AI-pc’s ook eindelijk van de grond komen. De tarieven kunnen echter de prijzen van toestellen wereldwijd omhoog duwen, wat vooral consumenten zou kunnen tegenhouden om in een nieuw apparaat te investeren.
Ironisch genoeg wijt Canalys de groei van het eerste kwartaal net deels aan de heffingen. Fabrikanten hebben nog een paar tandjes bijgestoken met hun productie en leveringen om nog zoveel mogelijk toestellen te verschepen voordat de importtarieven van kracht gingen. Maar wat de komende kwartalen zullen brengen, weet niemand, ook fabrikanten niet.
Lastig parket
Trump duwt met zijn agressieve, protectionistische beleid de pc-fabrikanten in een lastig parket. Het uiteindelijke doel is om productie naar Amerikaanse bodem te halen, maar daar zitten fabrikanten van allerhande elektronica niet op te wachten. Volgens schattingen zou de iPhone meer dan drieduizend dollar kosten als die in de Verenigde Staten zou gemaakt worden.
Pc-fabrikanten moeten zich al sinds de eerste ambtstermijn van Trump aanpassen aan zijn grillen. Dat China niet meer het beloofde land is voor productiefabrieken, is hen al langer duidelijk. Daardoor werd pc-productie al grotendeels verschoven vanuit China naar landen zoals Vietnam, Thailand, India en Mexico. Dat nu ook die landen flink taksen opgelegd krijgen, is een domper voor de fabrikanten.

ITdaily polste bij enkele marktleiders in de pc-markt naar hoe zij met de ‘Trump-tarieven’ omgaan en kreeg enkel van Dell een (voorzichtig) antwoord. Dell maakt zich stellig dat zijn toeleveringsketen ‘veerkrachtig en wendbaar is om uitdagingen succesvol te navigeren’.
“We bekijken momenteel de uitvoeringsbesluiten rond invoertarieven en de daaropvolgende overheidsaankondigingen om te begrijpen hoe deze onze klanten, partners en ons bedrijf kunnen beïnvloeden. We werken eraan om de impact van invoertarieven te beperken”, luidt het statement.
Dell ziet nu nog geen directe invloed op de prijzen van zijn producten, maar sluit tegelijkertijd ook niet uit dat dat in de toekomst mogelijk is. “Mocht het nodig zijn om invoertarieven te betalen, dan worden deze beschouwd als een kostenelement, wat mogelijk prijsaanpassingen met zich mee kan brengen”.