Telenet naar Raad van State tegen 5G-veiling en vierde speler

telenet

Telenet is in februari al naar de Raad van State gestapt tegen de modaliteiten van de 5G-veiling. De provider denkt dat de staat onrechtmatig spectrum heeft gereserveerd voor een vierde telecomspeler.

In februari is Telenet in stilte naar de Raad van State gestapt met de vraag om de wetgeving achter de 5G-veiling deels te vernietigen. Dat ontdekte De Morgen. Voor de veiling werd het beschikbare spectrum opgedeeld om ruimte te maken voor een vierde telecomspeler, terwijl er vandaag maar drie nationale providers in de markt actief zijn. Dat is volgens Telenet in strijd met Europese wetgeving.

Marktfalen

Telenet verwijst in zijn klacht naar artikel 52 van de Europese richtlijn tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie. Daarin staat dat lidstaten enkel een bepaald deel van een radiospectrumband of groep van banden kunnen reserveren voor toewijzing aan nieuwe marktspelers, wanneer dat gerechtvaardigd is gezien een specifieke situatie op de nationale markt. In andere woorden: om  spectrum voor een nieuwe speler te reserveren, moet er een aantoonbaar probleem zijn in de Belgische markt.

lees ook

Proximus, Telenet, Orange, Citymesh en NRB halen 5G-frequentie binnen

Volgens Telenet is dat niet het geval en mocht ons land daarom geen spectrum opzij zetten voor een vierde speler. Telenet krijgt daarbij bijval van het BIPT, dat in 2021 nog aangaf dat er geen grote concurrentieproblemen zijn op onze mobiele telecommarkt. Twee andere studies besteld door de overheid wijzen volgens De Tijd wel op marktfalen. Het is dus moeilijk te zeggen of Telenet in deze zaak een punt heeft, niet in het minst omdat de voorwaarden voor artikel 52 voor interpretatie vatbaar zijn.

Toekomst van de klacht

Intussen is de 5G-veiling (bijna) helemaal afgerond. Telenet gaf aan tevreden te zijn met de resultaten. Het is dus niet gezegd dat de provider de procedure bij de Raad van State zal verder zetten. Ook bij het kabinet van de bevoegde minister Petra De Sutter maakt men zich geen zorgen. “Het gebeurt wel vaker in de telecomsector dat er procedures worden opgestart en die later weer gestopt worden”, klinkt het daar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home