Een op drie bedrijven mist financiële doelen door tekort IT-vaardigheden

ict skills

Een tekort aan IT-vaardigheden groeit uit tot een globaal probleem, blijkt uit een onderzoek van SoftwareOne. Dat weegt niet alleen op IT-teams, maar op de hele organisatie.

98% van de organisaties wereldwijd geeft toe te maken te hebben met een tekort aan IT-vaardigheden. Tot dit straffe cijfers komt SoftwareOne na een rondvraag bij 500 bedrijfsleiders, waaronder honderd uit de Benelux. Bedrijven proberen mee te blijven met de nieuwste technologieën, maar het bijschaven van de vaardigheden gaat trager dan dat innovaties op de markt komen. Dat veroorzaakt een vaardighedenkloof die vervelende gevolgen heeft op de hele organisatie: een derde van de bedrijven beweert dat hun financiële doelstellingen hierdoor een flinke klap krijgen.

Door een tekort aan vaardigheden lopen digitale transformatieprojecten gemiddeld vijf maanden vertraging op. De problemen kunnen van allerlei aard zijn. 43 procent van de respondenten merkte op dat hun organisatie moeite had om op de hoogte te blijven van beveiliging en compliance, 41 procent had problemen met de prestaties en uitval van applicaties en 38 procent miste KPI’s voor het leveren van nieuwe innovaties aan het bedrijf. Een derde zei zelfs dat ze het gebruik van de cloud helemaal moesten beperken.

IT-teams onder druk

Uiteraard is er ook de menselijke impact. Bijna alle IT-besluitvormers (98%) menen dat hun team negatieve gevolgen heeft ondervonden door het tekort aan cloudvaardigheden, terwijl 62 procent aangeeft dat hun werkdruk in de afgelopen twaalf maanden is toegenomen. Dat doet IT-experten lonken naar ander werk: het onderzoek waarschuwt dat bedrijven tot een kwart van hun IT-personeel kunnen verliezen als de vaardighedenkloof niet aanpakken.

Vaardigheden opschalen binnen de organisatie en nieuw IT-talent aanwerven wordt cruciaal in 2024. Generatieve AI kan voor nieuwe mogelijkheden zorgen, maar ook nieuwe uitdagingen. Meer dan zestig procent van de respondenten geeft aan dat hun organisatie op dit moment nog niet over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om generatieve AI te implementeren.

lees ook

NIS2: goed idee, maar met welke mensen?

Het gros van de organisaties kijkt wel positief richting de toekomst. 87 procent verwacht de vaardighedenkloof binnen vijf jaar te dichten. Negen op de tien ziet in managed cloudoplossingen een belangrijk hulpmiddel. Dat laatste cijfer hoeft niet te verwonderen, aangezien SoftwareOne zelf cloudsoftware- en ondersteuning aanbiedt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home