Sony werkt met TSMC aan chipfabriek van 7 miljard dollar in Japan

TSMC
TSMC is één van de belangrijkste semiconductorfabrikanten ter wereld.

TSMC bundelt de krachten met Sony om een nieuwe chipfabriek in Japan te bouwen. Het totale budget wordt geraamd op 7 miljard dollar. De constructie start in 2022, de eerste chips zouden pas in 2024 van de band rollen.

Van grafische kaarten over IoT tot spelconsoles en wagens: het wereldwijde tekort aan semiconductors laat zich overal voelen. Hoewel het probleem al een jaar aansleept, blijft een oplossing veraf. Lees zeker onze uitgebreide analyse over het chiptekort voor meer achtergrondinformatie.

TSMC is marktleider in de semiconductormarkt en doet er alles aan om het huidige tekort te beperken. De nieuwe samenwerking met Sony diversifieert het huidige portfolio om zo de druk op lange termijn te verlichten. De nieuwe fabriek kost 7 miljard dollar en zou vanaf eind 2024 productieklaar moeten zijn.

De nieuwe site focust vooral op oudere procedés, namelijk 22 en 28 nanometer, om het enorme tekort aan oudere chips op lange termijn op te lossen. Vandaag bakt TSMC in zijn fabrieken in Taiwan hoofdzakelijk 5 en 7 nanometerchips voor high-end toepassingen zoals grafische kaarten, processoren en geheugen. Processen die op een groter procedé zitten, bijvoorbeeld de auto-industrie, moet vechten om productieruimte.

De raad van bestuur van TSMC heeft tegelijk ook beslist om vanaf 2024 een nieuwe fabriek te bouwen op de site in Taiwan dat zowel geavanceerde 7 nm-chips kan bakken alsook oudere 28 nm-producten. De uitbreiding is onderdeel van een investering van 100 miljard dollar om doorheen 2023 de chipproductieruimte te vergroten op huidige en nieuwe sites.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home