SoftBank dumpt Intel en maakt TSMC het hof voor de productie van AI-chip

TSMC

SoftBank staakt de plannen om samen met Intel AI-chips te ontwikkelen en richt zijn pijlen nu op TSMC.

SoftBank voerde gesprekken met Intel over de productie van een kunstmatige intelligentiechip. Deze plannen zouden nu over boord gegooid zijn, aangezien de Amerikaanse chipmaker niet aan de eisen van de Japanse groep voldoet. SoftBank richt zijn pijlen nu op de Taiwanese chipmaker TSMC, al is er nog geen overeenkomst bereikt.

Tegenslag Intel

De Amerikaanse chipgigant heeft in de laatste periode al enkele tegenslagen gekend. Zo moest het bedrijf recent toegeven dat er problemen waren met hun 13e en 14e generatie “Raptor Lake”-processors. Verder zette Intel 15.000 werknemers aan de deur in het kader van een strak besparingsplan. Hierdoor werd het geplande Intel Innovation-event uitgesteld naar 2025.

lees ook

Intel verliest terrein en stelt Innovation-conferentie uit

Intel was bovendien in gesprek met SoftBank over de productie van een kunstmatige intelligentiechip, waarmee de Japanse groep de concurrentie wou aangaan met Nvidia. Die gesprekken zouden gestaakt zijn omdat Intel niet voldeed aan de eisen van de Japanse groep, volgens bronnen aan Financial Times. De chips zouden niet snel genoeg zijn en in een te klein volume geproduceerd worden.

Van Intel naar TSMC

SoftBank liet Intel achter zich, en richt nu zijn pijlen op de Taiwanese chipmaker TSMC, die het overgrote deel van de geavanceerde processoren wereldwijd maakt. Dat is niet verwonderlijk, aangezien TSMC al sinds 2015 ervaring heeft op gebied van EUV-machines, terwijl Intel pas eind vorig jaar voor het eerst met de apparatuur van ASML voor massaproductie begon. Momenteel is er nog geen overeenkomst bereikt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home