Deze slimme camera voorkomt fouten bij 3D-printen

camera imec
Bron: imec

Onderzoekscentra imec en Flanders Make onthullen een AI-camera die het 3D-printen van metalen onderdelen automatisch kan bijsturen. Dat garandeert de kwaliteit van de onderdelen.

3D-printen wordt in verscheidene industrieën toegepast om onderdelen te maken. Daarbij smelt een laser een metaalpoeder laagje na laagje weg in een bepaald patroon. Maar zelfs de miniemste afwijking van de smelttemperatuur kan fouten veroorzaken, en die zijn bij 3D-printen zeer kostelijk. Imec en Flanders Make hebben een oplossing ontwikkeld om fouten in het printproces te voorkomen.

De Vlaamse onderzoekscentra ontwikkelden, in samenwerking met ook nog Materialise, AdditiveLab, Dekimo en ESMA, een slimme AI-camera die in een oogje in het zeil houdt tijdens het productieproces. De camera volgt de laser in de printer stuurt de temperatuur automatisch en razendsnel bij wanneer de printer te veel of weinig warmte genereert.

Zo wordt niet enkel de kwaliteit van de onderdelen gegarandeerd, bedrijven besparen zo ook hele wat kosten uit omdat onderdelen niet meerdere keren moeten gemaakt worden. In deze moeilijke economische tijden geen overbodige luxe.

camera 3D-printen imec
De camera aan het werk. Bron: imec

Vision-in-the-loop

De achterliggende technologie is voortgekomen uit het Vision-in-the-loop project (VIL) van imec. Het geheime recept is een software die de snelle communicatie tussen laser en printer in stand brengt. Ook ontwikkelden de onderzoekers een AI-model dat in een tijdspanne van 1,2 milliseconden de beelden van het printproces kan vergelijken met archiefbeelden van hoe een object eruit dient te zien.

lees ook

Van nanometertransistors naar ångström: Imec laat de wet van Moore niet sterven

Vervolgproject van start

Voorlopig kan de AI-camera op één bepaalde printer voor één bepaald type metaal het printproces kunstmatig bijsturen. De eerste resultaten zijn wel voldoende bevredigend om het vervolgproject ‘MultipLICITY’ op te starten. Dit moet de technologie verder marktrijp maken en uitbreiden voor meerdere soorten metaal en printers met meervoudige lasers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home