Terwijl we nog maar goed en wel in de beginfase van 5G zitten, kijkt de industrie alvast enkele jaren verder in de toekomst. Samsung definieert in een nieuwe whitepaper zijn visie op 6G en verwacht dat de eerste netwerken al tegen 2028 een feit kunnen zijn.
“Hoewel de commercialisering van 5G nog in de beginfase is, is het nooit te vroeg om met de voorbereiding op 6G te beginnen”, vertelt Sunghyun Choi van Samsungs Advanced Comunications Research Center. “Het duurt doorgaans ongeveer tien jaar vanaf het begin van het onderzoek tot de commercialisering van een nieuwe generatie communicatietechnologie.”
Samsung verwacht dat de 6G-standaard ten vroegste vanaf 2028 op punt staat om in de eerste netwerken te worden geïmplementeerd, terwijl de commerciële uitrol wellicht pas vanaf 2030 echt in gang schiet. 6G zal volgens de Koreaanse technologiereus worden gekenmerkt door geavanceerde services zoals truly immersive extended reality (XR), high-fidelity mobiele hologrammen en digitale replica’s.
Vereisten
Om 6G-diensten te kunnen leveren, moet aan drie voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moeten de prestaties nog verder worden verhoogd ten opzichte van 5G. Samsung spreekt over een maximale datasnelheid van 1.000 Gbps en een latency van minder dan 100 microseconden, ofwel ongeveer vijftig keer de snelheid en een tiende van de latency die 5G belooft.
Ten tweede zijn er architecturale uitdagingen, zoals het oplossen van de problemen die voortvloeien uit de beperkte rekencapaciteit van mobiele apparaten en het implementeren van AI vanaf de beginfase van de technologieontwikkeling. Daarnaast moet een flexibele integratie van nieuwe netwerkentiteiten worden mogelijk gemaakt.
Ten derde is er de vereiste van betrouwbaarheid. De beveiligings- en privacykwesties die voortvloeien uit het wijdverspreide gebruik van gebruikersdata in combinatie met AI-technologieën, moeten op een afdoende manier worden aangepakt.
Terahertz
Samsung kijkt in zijn whitepaper ook al vooruit naar mogelijke technologieën om te helpen bij het beantwoorden van die vereisten. Het denkt daarbij onder meer aan gebruik van de terahertz (THz)-frequentieband, nieuwe antennetechnologieën, geavanceerde duplextechnologieën, nieuwe netwerktopologie en spectrumdeling om de efficiëntie van frequentiegebruik en het gebruik van AI te verhogen.
Samsung is overigens niet de enige partij die zich over een toekomst met 6G buigt. Ook Cisco denkt na over de technologie en voorspelt dat compute en intelligence binnen 15 tot 20 jaar overal in verwerkt zitten en alles om ons heen verbonden is.