Samsung verstevigt banden met ASML en Imec

samsung

Samsungs vicevoorzitter van de raad van bestuur haalt in België en Nederland de banden aan met Imec en ASML. Samsung wil nauwer samenwerken met de technologiebedrijven om zo aan het voorfront van chipontwikkeling te blijven.

Lee Jae-yong, vicevoorzitter van de raad van bestuur en feitelijk CEO van Samsung, zakte af naar België en Nederland om handjes te schudden bij Imec en ASML. Samsung wil nauwer samenwerken met de twee bedrijven zodat het ook in de toekomst aan het voorfront van de chipontwikkeling blijft. Hypermoderne microchips ontwikkelen is immers een kostelijke en complexe affaire. Samsung heeft momenteel samen met TSMC en Intel één van de modernste productielijnen ter wereld, maar zo’n voorsprong kan snel verdwijnen.

ASML maakt lithografiemachines. Dat zijn toestellen waarmee chipfabrikenten de chips ‘tekenen’ op wafers met licht. Hoe kleiner de golflengte van dat (intussen onzichtbare) licht, hoe nauwkeuriger en fijner het productieproces. ASML maakt onder andere de Extreme UV-machines die nodig zijn voor nodes vanaf 5 nm en kleiner. Een enkele machine kost zo’n 400 miljoen euro.

Essentieel onderzoek

Imec is dan weer één van de weinige instellingen wereldwijd waar research plaatsvindt voor de ontwikkeling van de volgende generaties van microchips. Imec ontwikkelt de technieken die later gecommercialiseerd worden wanneer fabrikanten chipproductie op een nieuwe node op grote schaal opstarten.

Zowel ASML als Imec zijn essentiële partners voor ieder bedrijf dat een voortrekkersrol wil spelen in chipland. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Samsung de samenwerking met beide organisaties wil verbeteren. Wat er precies is afgesproken, is onduidelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home