Samsung plant start massaproductie 3 nm node

samsung

Samsung zou deze week starten met de massaproductie van chips op 3 nm. Daarmee mikken de Koreanen op een primeur, al zijn er vragen over de efficiëntie van het proces.

Samsung zou deze week al starten met de massaproductie van chips op zijn 3 nm-node. Dat weten Koreaanse nieuwsbronnen. Klopt dat, dan is Samsung TSMC te snel af en heeft het een wereldprimeur beet. TSMC plant pas eind dit jaar om zijn 3 nm-productie op volume te brengen. Het vergelijkbare Intel 3-proces staat zelfs pas voor eind volgend jaar op de agenda.

Voor 3 nm maakt Samsung de sprong van FinFet-transistors naar Gate-All-Around (GAA). Ook dat is een primeur, al zal vroeg of laat iedere fabrikant GAA moeten omarmen ter ondersteuning van kleinere nodes. GAA maakt immers compactere transistors mogelijk dan FinFet, met minder problemen op kleine schaal.

Lage yields

De vraag is maar hoe efficiënt het 3 nm-proces van Samsung wordt. ExtremeTech wist eerder nog dat de yields voor de productienode maar tussen de 10 en de 20 procent zitten. Zelfs indien Samsung een sprong voorwaarts heeft gemaakt, is de kans groot dat de yield beperkt blijft. Voor 4 nm raakt Samsung niet voorbij 4 nm. De lage opbrengst schrikt eventuele klanten af, al kan Samsung in eerste instantie gerust voor zichzelf chips maken zonder al te veel externe interesse.

lees ook

Wat je moet weten over processors en nanometers

TSMC blijft bovendien bij FinFet voor 3 nm. Dat maakt de transitie van 5 nm minder radicaal, wat een geruststellende factor kan zijn voor eventuele klanten. Zelfs met de primeur in handen, heeft Samsung veel te bewijzen met zijn nieuw 3 nm-proces.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home