Rambus werkt aan gedeeld datacentergeheugen met belangrijke overnames

Rambus kondigt twee overnames aan van bedrijven die inzetten op Compute Express Link. Daarmee zet de organisatie sterk in op innovatie voor gedeeld datacentergeheugen.

Rambus koopt AnalogX en PLDA. Beide organisaties zijn actief in de uitwerking van de Compute Express Link (CXL). Dat is een standaard die door Intel vooruit werd geschoven maar op bredere interesse kan rekenen. De standaard moet gedeeld geheugen naar datacenters brengen.

CXL

CXL moet een standaard worden waarmee verschillende componenten in een systeem samen van één geheugenpool gebruik kunnen maken. De standaard zorgt ervoor dat er geen strubbelingen zijn in het gedeelde gebruik. De aanpak maakt het mogelijk om een grote hoeveelheid geheugen te voorzien, dat vervolgens door componenten in servers benut wordt naarmate dat nodig is. Dat is relevant nu er steeds meer doelgerichte accelerators zoals TPU’s verschijnen, die ieders op eigen geheugen beroep doen.

AnalogX en PLDA hebben eerder deze maand een CXL-controller gebouwd die prestaties garandeert die net onder die van klassiek DDR3-geheugen liggen. Perfect is de standaard dus nog niet, maar CXL lijkt snel op weg naar een relevante plek in de datacenter-architectuur van morgen.

Rambus kan zich met de overnames ontpoppen tot CXL-specialist en dat kan in de toekomst zijn vruchten afwerpen. De overnames moeten voor het einde van dit jaar rond zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home