Pc-verkoop blijft pieken ondanks toeleveringsproblemen

Het eerste kwartaal van dit jaar was opnieuw een topperiode voor de verkoop van pc’s. Ondanks chiptekorten kan 2021 een recordjaar worden.

De pc-markt in EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) kent opnieuw een sterke groei. Gartner ziet de verkoop het afgelopen kwartaal met 44,1 procent stijgen tot 23,9 miljoen units vergeleken met het eerste kwartaal van 2020. Dat meet IDC. De groei heeft vooral betrekking op laptops, terwijl de verkoop van desktops achteruit gaat.

De hoge cijfers worden aangedreven door de zakelijke verkoop. Zowel kmo’s als de onderwijssector drijven de vraag omhoog. Zeker in de educatiewereld is nog heel wat groei mogelijk.

Intel-CEO Pat Gelsinger laat weten dat zijn bedrijf sinds 2012 niet meer zoveel processors voor pc’s heeft verkocht. Als de trend aanhoudt, belooft 2021 het beste jaar voor de chipfabrikant ooit te worden.

HP Marktleider

HP is marktleider in EMEA met een marktaandeel van 25,8 procent. Lenovo, dat wereldwijd de grootste is, volgt op 25 procent. Beide bedrijven zien hun marktaandeel heel lichtjes krimpen ten opzichte van vorig jaar. Ook Dell verliest ondanks een stijgende verkoop in absolute cijfers marktaandeel en houdt 13,9 procent van de markt in handen. Dat betekent dat traditioneel kleinere merken zoals Acer en Asus in verhouding met een groter deel van de koek aan de haal gingen.

De stijging wordt nog steeds gedreven door de pandemie en de veranderende visie op werk die daarbij hoort. Organisaties willen hun werknemers moderne laptops bieden, de educatiesector zet in op afstandsonderwijs waardoor leerlingen en leerkrachten de juiste hardware nodig hebben, en in gezinsverband moet iedereen stilaan zijn eigen toestel hebben. Toch is enige nuance van toepassing: het eerste kwartaal van 2020 omvat de periode voor de wereldwijde uitbraak van covid-19 samen met de onzekerheid van de eerste lockdowns, waardoor de verkoop toen iets lager uitviel. Dat werkt de sterke groeicijfers in de hand.

Chiptekort

De aanhoudende groei is desalniettemin opmerkelijk. Wereldwijd volstaat de productiecapaciteit van microchips niet om aan de vraag te voldoen. Dat zorgt voor tekorten en langere leveringstermijnen. Dell liet al weten dat de leveringstijd vandaag twee tot drie keer langer is dan voor de pandemie, en de stock van Lenovo is twee derde kleiner dan normaal. Die realiteit zorgt voor kansen voor AMD maar ook de Arm-architectuur, aangezien kopers minder kieskeurig worden over wat er in hun laptop zit, zolang het ding maar een faire prijs heeft en werkt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home