Pc-fabrikanten verhuizen naar Saoedi-Arabië om importheffingen te ontlopen

riyad

Lenovo, Dell en HP bekijken of ze hun productie naar Saoedi-Arabië kunnen verplaatsen. Gunstige importtarieven maken Saoedi-Arabië het nieuwe beloofde land voor pc’s.

Volgens Digitimes zijn Lenovo, Dell en HP op weg naar Saoedi-Arabië. De drie grote pc-fabrikanten zouden hun chipproductie in het Midden-Oosten willen opschalen. De gunstigere importtarieven die Saoedi-Arabië opgelegd heeft gekregen door de Verenigde Staten, maken het land plots een mogelijk interessant alternatief voor China en andere Oost-Aziatische landen.

Van de genoemde bedrijven zijn de plannen het meest concreet. Lenovo kondigde begin januari, nog voor Trumps inauguratie, de bouw van een nieuwe productiesite nabij Riyad aan, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Aanvankelijk was die bedoeld om markten in het Midden-Oosten en Afrika te bedienen, maar in Trumps handelsoorlog kan de site een grotere rol krijgen om de importtarieven (deels) te ontlopen.

Gunstige importheffingen

Saoedi-Arabië is aan een grootschalig ‘charmeoffensief’ begonnen om zich als productiehub voor elektronica en chiptechnologie op de wereldkaart te zetten. Het land, dat geen al te beste reputatie heeft als het op mensenrechten aankomt, heeft van één ding niet te weinig en dat is geld. Via een investeringsfonds gesteund door de overheid ligt een spaarpot van 620 miljard dollar klaar. Het budget van de Europese Chips Act die hetzelfde doel probeert te bekrachtigen, is er niets tegen.

lees ook

EU Chips Act officieel goedgekeurd, ondanks mager budget

Lenovo heeft toegehapt op een subsidie van twee miljard dollar, maar de Saoedi’s willen meer partijen uit de pc-industrie overtuigen. Dell en HP hebben nog geen plannen aangekondigd, maar zouden op uitnodiging van de overheid al mogelijke sites bekeken hebben. De overheid hoopt ook grote chipfabrikanten zoals Foxconn te kunnen aantrekken.

Naast oliedollars heeft Saoedi-Arabië nog een bijkomende economische troef. Het land heeft van Trump een importheffing van slechts tien procent aangesmeerd gekregen. Dat is een stuk lager dan de landen waar de productie nu zit, waardoor op termijn het Midden-Oosten een interessant productie- en verdeelcentrum kan worden.

De ‘Trump-tarieven’ veroorzaken onzekerheid in de globale pc-markt. Fabrikanten zijn al langer bezig met hun productie uit China te halen en de dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten versnelt dat proces. De toon van Trump rond zijn tarieven is dan wel weer wat aan het milderen, maar met hem weet je nooit wanneer hij opnieuw van gedacht verandert.