Overheid wil auteursrechten in IT-sector aan banden leggen

geld

België vindt dat de fiscale regeling voor vergoeding via auteursrechten misbruikt wordt en wil de toepassing ervan beperken, vooral in de IT-sector.

Auteursrechten worden volgens de overheid gebruikt om loonpakketten de optimaliseren en dat is niet de bedoeling. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil de regeling herzien en hekelt vooral misbruik in de IT-sector en dan specifiek de softwareontwikkeling. Dat schrijft De Tijd.

Minder belast

Vergoedingen betaalt voor auteursrechten worden veel minder belast dan traditioneel loon. Vandaag wordt het regime ruim ingezet door organisaties die werknemers betalen voor creatief werk. Het gaat daarbij om fotografen en journalisten maar ook architecten en zelfs ingenieurs, consultants of boekhouders. In de IT-sector geven auteursrechten bedrijven de optie om schaarse software-ontwikkelaars een extra aantrekkelijk loonpakket te geven.

De betaling van auteursrechten moet worden goedgekeurd door een rulingdienst, die in principe een ok geeft in bovenstaande gevallen. Toch vindt de overheid nu dat het gebruik van auteursrecht een probleem is. De achterliggende reden is duidelijk: sinds de invoering van de regelgeving klom het aantal aangegeven auteursrechten tot meer dan 280 miljoen euro. Dat is geld waarop geen torenhoge loonlast rust en de overheid dus minder belastinggeld int.

Schokgolf

Beltug wijst erop dat auteursrecht een belangrijke pijler is voor het loonpakket van software-ontwikkelaars vandaag. De afschaffing kan volgens de sectororganisatie een schokgolf veroorzaken. Zeker bij kleinere organisaties is het niet vanzelfsprekend om het auteursrecht dat iemand ontvangt te vervangen door regulier loon, aangezien de totale kost daarvoor al snel dubbel zo hoog ligt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.