Orange wil ‘slimste waterweg ter wereld’ ontwikkelen

orange westerschelde 5G
Bron: Orange Belgium & KPN

Orange en KPN hebben een gezamenlijk project opgestart om de Westerschelde met de hulp van 5G om te toveren tot een ‘slimme’ waterweg. Het project krijgt steun van Europa.

De Westerschelde is van groot economisch belang voor ons land. De waterweg verbindt de belangrijkste havens van België en Nederland en met jaarlijks 150.000 schepen is het ook één van de drukt bevaren waterwegen te wereld.

Orange Belgium en KPN gaan in samenwerking met de havens onderzoeken hoe 5G-technologie ingezet kan worden op en langs het water om van de Westerschelde een slimme en gedigitaliseerde waterweg te maken.

lees ook

Orange start uitrol van 5G standalone voor implementatie network slicing

Digitale corridor

Het doel is om een ‘grensoverschrijdende, digitale corridor’ te creëren tussen de Belgische en Nederlandse havens. De hoge snelheid en lage latency van de 5G-netwerken zullen veilige en uiterst betrouwbare connectiviteit garanderen. Dat maakt heel wat nieuwe toepassingen mogelijk.

Denk bijvoorbeeld aan real-time data uitwisseling van en naar voer- en vaartuigen, havens, en het op afstand sturen en ondersteunen van bijvoorbeeld vrachtwagens en boten. Maar ook de inzet van autonome robots, augmented reality, sensoren en drone inspecties behoren tot de mogelijkheden. Dit moet de logistieke keten niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer maken.

Steun van Europa

Het project ontvangt subsidies van de Europese Commissie onder de vlag van Connecting Europe Facility. Orange Belgium verwacht tegen halverwege 2023 de resultaten van het onderzoek te kunnen publiceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home