OpenAI zou Google Chrome willen overnemen als een federale rechtbank beslist dat het bedrijf zich moet afsplitsen.
Als Google zijn Chrome-browser moet verkopen op rechterlijk bevel, is OpenAI geïnteresseerd in een overname. Dat verklaarde Nick Turley, hoofd ChatGPT bij OpenAI. Hij werd opgeroepen als getuige bij een onderzoek over welke maatregelen er genomen moeten worden na de beslissing dat Google de zoekmarkt monopoliseert. Een van de drastische voorstellen is de gedwongen verkoop van Chrome. Turley bevestigde dat OpenAI “net als vele anderen” interesse zou hebben in zo’n overname.
Combinatie ChatGPT en Google Chrome
ChatGPT is nu beschikbaar als extensie in Google Chrome, maar volgens Turley zou een diepere integratie een veel betere AI-ervaring creëren. “We zouden gebruikers kunnen laten zien hoe een AI-eerste ervaring eruitziet,” zei hij. Hij benadrukte dat distributie op dit moment een van de grootste uitdagingen is voor OpenAI. Ondanks de lastige distributie blijft ChatGPT enorm sterk groeien. In februari had de AI-tool meer dan 400 miljoen wekelijks actieve gebruikers. Volgens Turley zijn de doelstellingen voor wekelijks actieve gebruikers voor 2024 overtroffen, maar hij gaf geen exacte cijfers.
Het is niet zo dat de distributie volledig vastloopt. Onlangs sloot OpenAI een overeenkomst met Apple om ChatGPT te integreren in de iPhone, maar ondertussen blijven fabrikanten van Android-smartphones buiten schot. Turley zei dat pogingen om samen te werken met Samsung strandden, omdat Google meer vermogen had om te investeren.
Historische beslissing op komst?
De uitspraak wordt in augustus verwacht, schrijft Bloomberg. Het ministerie van Justitie wil dat Google zijn Chrome-browser verkoopt, zoekgegevens in licentie aan concurrenten geeft en betaalde contracten voor exclusieve functies op apps en apparaten stop te zetten.
Google verzet zich tegen de voorstellen en waarschuwt voor negatieve gevolgen voor innovatie en de kwaliteit van zijn producten. Als Chrome daadwerkelijk verkocht moet worden, zou dat de grootste gerechtelijke opsplitsing zijn van een Amerikaans techbedrijf sinds het uiteenvallen van telecomgigant AT&T in de jaren 80.