OpenAI zou volgend jaar overstappen van non-profit naar for-profitorganisatie

openai sam altman

OpenAI zou vanaf volgend jaar geen non-profitorganisatie meer zijn, maar een traditionele for-profitorganisatie. Er zou wel een non-profitafdeling blijven.

Topman van OpenAI, Sam Altman, zei in een interne vergadering tegen zijn medewerkers dat OpenAI volgend jaar zal afstappen van zijn non-profitbedrijfsstructuur, volgens een bron aan Fortune. Het bedrijf zal niet langer door een non-profitorganisatie worden gecontroleerd, maar overstappen naar een meer traditionele for-profitorganisatie. Hoe deze structuur er dan precies uit zal zien, maakte Altman nog niet bekend.

Complexe structuur

Er zou weleens een eind kunnen komen aan de huidige bedrijfsstructuur van OpenAI. Die is momenteel redelijk complex, waarbij een non-profitorganisatie toezicht houdt op een winstgevende tak, een holdingmaatschappij en een andere winstgevende entiteit. Dit leidt vaak tot frustratie bij investeerders en verwarring bij het personeel, die werken aan een commercieel product.

lees ook

OpenAI onthult AI-model o1: “denkt voordat het antwoordt”

Altman zou tijdens de vergadering de complexe structuur erkend hebben. De topman zei dat ze volgend jaar afstappen van deze structuur en meer richting een traditioneel for-profitbedrijf gaan, maar met nog steeds een non-profitafdeling. Volgens een woordvoerder aan Fortune blijft het bedrijf zich focussen op ‘het bouwen van AI die iedereen ten goede komt”, en “non-profit de kern van de missie zal blijven”.

Stijgende inkomsten

In deze huidige structuur heeft de winst een limiet. Alles boven die limiet, gaat naar de non-profitafdeling. In de nieuwe structuur zou deze winstlimiet verdwijnen. Dat is goed nieuws voor vroege investeerders, en slecht nieuws voor de toekomstige opbrengsten die niet meer naar de non-profit gaan.

De inkomsten van OpenAI zijn de laatste tijd sterk de hoogte in gegaan. Zo is het bedrijf momenteel bezig aan een nieuwe financieringsronde, die geschat wordt op 6,5 miljard dollar. Bovendien bereikte zijn populaire chatbot ChatGPT recent de kaap van 200 miljoen gebruikers per week.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home