Mededingingsautoriteit kan nog roet in het eten gooien voor overname Edpnet

proximus edpnet

De overname van Edpnet door Proximus is toch nog niet helemaal in kannen en kruiken. De Belgische Mededingingsautoriteit start een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik.

Proximus kondigde gisteren in de inlijving van de onafhankelijke telecomprovider Edpnet aan. De ondernemingsrechtbank van Dendermonde, waar Edpnet onder juridische bescherming tegen schuldeisers stond, stemde in met een overnamebod van 20,5 miljoen euro. Maar de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft een onderzoek opgestart dat daar alsnog een stokje voor kan steken.

Het onderzoek gaat over mogelijk machtsmisbruik van Proximus bij de overname. Proximus zou een aanzienlijk streepje voor hebben gehad aangezien Edpnet gebruik maakte van zijn infrastructuur. De overname zou ook de vrije concurrentie op de markt aanzienlijk inperken. Die vrees werd eerder al uitgesproken door Test Aankoop. Ook klanten lijken niet opgezet te zijn met de gang van zaken.

lees ook

Zakelijke telecomabonnementen vergeleken: wie heeft het beste aanbod?

Een stok tussen de wielen?

In principe hoefde Proximus geen toestemming te vragen aan BMA gezien de omzet en uitzonderlijke juridische situatie van Edpnet. Toch kan het onderzoek gevolgen hebben voor het verderzetten van de deal. Bevestigt de autoriteit zijn vermoedens van machtsmisbruik, dan kan die de deal alsnog blokkeren. “Een blokkering hoeft niet het einde te betekenen voor Edpnet. Er waren nog een aantal heel goede andere biedingen”, zegt auditeur-generaal Damien Gerard aan HLN.

Proximus is er zelf natuurlijk van overtuigd dat de deal in lijn ligt met alle geldende concurrentieregels. Het telecombedrijf zegt dan ook mee te zullen werken aan het onderzoek. De telecomprovider benadrukt nogmaals dat het statuur van Edpnet als onafhankelijke provider wilt behouden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home