Onderzoek naar investering AWS in Anthropic

aws

De Britse marktautoriteit neemt de miljardeninvestering van AWS in Anthropic nader onder de loep. Een onderzoek moet uitwijzen of het om een gulle investering of een poging tot overname gaat.

CMA, de Britse marktwaakhond, kondigt een onderzoek naar AWS en Anthropic aan. De autoriteit wil te weten hoe de vork precies in de steel zit tussen beide bedrijven, nadat AWS enkele miljarden dollars in de start-up pompte. Uit een rondvraag in april zou voldoende bewijsmateriaal zijn voortgekomen om een onderzoek te rechtvaardigen, aldus CMA.

AWS kondigde in september 2023 een investering in Anthropic aan. Verdeeld over twee schijven stopte AWS Anthropic vier miljard dollar toe. De Claude-modellen van Anthropic zijn ook beschikbaar via de AWS-cloud. De investering was strategisch ook belangrijk voor AWS om de AI-strijd te kunnen aangaan met Microsoft, dat OpenAI als partner heeft.

lees ook

Anthropic beschuldigd van ‘agressieve’ datascraping

Anthropic mag dan nog maar drie jaar bestaan, maar het bedrijf maakte een snelle opmars door met zijn Claude-modellen. De derde generatie Claude 3 wordt in vergelijkende tests niet zelden boven OpenAI’s GPT-4 geplaatst. Naast AWS investeerde ook Google enkele miljarden in het bedrijf.

Investering of overname

De Britse marktautoriteit heeft zijn bedenkingen bij de investeringen van AWS. Het onderzoek moet uitwijzen of het om een investering gaat of een overname. In het geval van het tweede scenario wil de CMA de impact daarvan op competitie in de AI-markt onderzoeken. Een conclusie wordt in oktober verwacht.

Onderzoeken naar miljardendeals tussen techbedrijven zijn niet vreemd. De miljardeninvesteringen van Microsoft in OpenAI zorgden eveneens voor veel vraagtekens bij regulatoren. Uiteindelijk zagen regulatoren geen graten in die samenwerking. Microsoft wist beleidsmakers voldoende te overtuigen dat OpenAI naast een partner ook een concurrent is.

AWS reageert teleurgesteld op het onderzoek. In een reactie aan The Register zegt het bedrijf net voor meer concurrentie te hebben gezorgd in de AI-markt, omdat er anders ‘slechts één optie zou zijn’ (lees als: OpenAI). Bedrijven zoals Anthropic hebben kapitaal nodig om modellen te trainen, klinkt het verder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home