Onderzoek Beltug: security bovenaan de agenda van Belgische CIO’s

prioriteiten

Voor zijn jaarlijkse Priorities Compass-onderzoek peilt Beltug wat CIO’s van Belgische bedrijven ’s nachts wakker houdt. Security, databeheer en cloudkosten staan hoog op de agenda.

Het Beltug Priorities Compass meet elk jaar de temperatuur op van de Belgische IT-sector. In het onderzoek vraagt Beltug, de grootste vereniging voor CIO’s en IT-beslissingsnemers in ons land, naar de prioriteiten van Belgische bedrijven. Dit jaar kwamen 60 onderwerpen aan bod en namen 378 respondenten deel aan de bevraging. We bespreken de opvallendste resultaten.

Security hoogste prioriteit

Met stip bovenaan aan de agenda staat IT security. De grootste bezorgdheid van Belgische CIO’s is het omlijnen en uitvoeren van een duidelijke visie rond cybersecurity in het bedrijf (45,53%). Ook uitdagingen rond de security-architectuur (39,30%) en het verhogen van de betrokkenheid van mensen binnen de organisatie (37,74%) staan hoog op de prioriteitenlijst.

lees ook

De 5 fases van een cyberaanval: wanneer kan je nog tussenkomen en wanneer is het te laat?

Belgische bedrijven blijken ook zeer bewust te zijn van het potentieel van hun data, maar ook van de verantwoordelijkheid die de data met zich meebrengt. Databeheer klimt daarom in 2022 flink naar boven op de prioriteitenlijst (35,41%). Bedrijven willen ook op de hoogte blijven van veranderende wetgevingen op Europees niveau rond AI en Data (34,24%).

Vraagtekens over cloud

De overstap naar de cloud is een al jaren terugkerende hoofdprioriteit bij Belgische bedrijven. Naast het vraagstuk over welke applicaties over te zetten naar de cloud, blijkt ook de keuze van cloudproviders een hersenkraker te zijn. Prijsstijgingen in cloudcontracten kunnen de kosten voor organisaties namelijk flink opdrijven. Volgens Beltug is de Belgische IT-sector te afhankelijk van enkele grote cloudproviders.

Complexe contracten en weinig transparante licentiemodellen maken het voor de IT-beslissers moeilijk om de (toekomstige) kosten in te schatten en om het beheer van hun software te optimaliseren.

Danielle Jacobs, CEO Beltug

Klaar voor 5G

Nu de 5G-veiling eindelijk afgerond is, lijken Belgische CIO’s stilaan helemaal warm te lopen voor de mogelijkheden die de netwerktechnologie met zich meebrengt. 5G belooft een investeringsprioriteit voor de komende jaren te worden.

Een andere opkomende trend binnen IT-investeringen is duurzaamheid. Belgische bedrijven willen meer inzetten op hun duurzaamheidsstrategie en anticiperen op strengere ESG-criteria vanuit de Europese Unie rond digitalisering die de volgende jaren in werking zullen treden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home