Onderzoek: balans tussen technologie en cultuur cruciaal voor overheidsproductiviteit

Onderzoek: balans tussen technologie en cultuur cruciaal voor overheidsproductiviteit

Een goede balans tussen technologie en cultuur is cruciaal voor de productiviteit van overheden, blijkt uit een onderzoek van Economist Impact.

Een wereldwijd onderzoek van Economist Impact, gesponsord door SAS, toont aan dat zowel technologische innovatie als organisatorische cultuur bepalend zijn voor de productiviteit van de publieke sector. Uit het rapport Reimagining the Future of Public Sector Productivity blijkt dat overheidsinstanties voor grote uitdagingen staan. De stijgende vraag naar publieke diensten door vergrijzing, klimaatverandering en economische onzekerheid legt extra druk op budgetten en middelen.

Belangrijkste conclusies

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

  • Digitale transformatie en organisatorische herstructurering zijn essentieel voor een efficiëntere overheid.
  • AI wordt ingezet voor voorspellende analyses en fraudepreventie.
  • Budgettaire beperkingen maken grootschalige hervormingen lastig.
  • Betrokkenheid van werknemers is cruciaal voor succesvolle veranderingen.

Hoewel investeringen in e-government en AI kunnen bijdragen aan efficiëntere processen, toont het onderzoek aan dat veel overheidsinstanties nog geen initiatieven hebben om adaptieve organisatiestructuren te creëren.

Voorzichtige adoptie van AI

Overheden zijn terughoudend bij de adoptie van nieuwe technologieën. In de Benelux geeft 78 procent van de respondenten aan dat hun organisatie pas technologie implementeert als deze zich elders heeft bewezen. De grootste uitdagingen bij technologische implementatie zijn:

  • Dataprivacyzorgen (77% in de Benelux, 75% wereldwijd).
  • Budgettaire beperkingen (59% in de Benelux, 64% wereldwijd).
  • Moeite met het meten van productiviteit (50% in de Benelux, 47% wereldwijd).

Ondanks deze barrières ziet 90 procent van de respondenten AI en digitale technologieën als een kans. Vooral voorspellende analyses (66%) en cyberveiligheid (59%) worden gezien als veelbelovende toepassingen. In de Benelux verwacht 47 procent van de respondenten dat AI binnen drie jaar een significante impact zal hebben op hun organisatie.

De impact van AI hangt echter niet alleen af van de technologie zelf, maar ook van de mate waarin werknemers worden betrokken bij de implementatie. Slechts dertien procent van de werknemers in de Benelux is betrokken bij het in kaart brengen van behoeften. Twintig procent heeft inspraak in technologische keuzes en 28 procent wordt betrokken bij de implementatie.

Een hogere productiviteit leidt tot efficiëntere processen en kortere responstijden, wat zowel werknemers als burgers ten goede komt. Organisaties die investeren in zowel technologie als cultuur, hebben de grootste kans om hun dienstverlening te verbeteren.