Ondanks een kwartaalomzet van dertig miljard dollar, zijn beleggers niet onder de druk van Nvidia’s cijfers. Zelfs Nvidia kan de onrealistisch hoge verwachtingen niet inlossen.
Nvidia maakte vannacht zijn kwartaalresultaten bekend voor het tweede fiscale kwartaal van 2025. Dan weet je op voorhand al dat er niet over miljoenen, maar miljarden dollars wordt gesproken. Nvidia draaide een omzet van dertig miljard dollar, wat het record uit het vorige kwartaal met nog eens 16 procent scherper zet. Vergeleken op jaarbasis ging de omzet met 122 procent omhoog.
Zoals gewoonlijk was de datacentertak van Nvidia weer de melkkoe voor het bedrijf, met een omzet van 26 miljard dollar. Ter vergelijking: de afdeling voor gaming en AI-pc’s brengt ‘maar’ 2,9 miljard binnen.
Slachtoffer van het eigen succes
Alleen maar goed nieuws op het eerste zicht, maar beleggers bleken niet onder de indruk. Nvidia zag zijn aandeel met zeven procent kelderen na het bekendmaken van de cijfers, al is die daling inmiddels weer bijgesteld naar twee procent. De reden: de operationele winstmarges zakten van 78 procent in het vorige kwartaal naar 75 procent.
Volgens Nvidia heeft dat te maken met de designproblemen van de nieuwe Blackwell-generatie. Omwille van een ontwerpfout moest Nvidia de eerste exemplaren terugroepen. Het ging nog om demosamples en Nvidia verwacht tegen het vierde kwartaal leveringen van Blackwell te kunnen optrekken en de dollars te laten binnenstromen.
Dat Nvidia wordt afgestraft voor een kleine daling in winstmarges, is vooral illustratief voor de torenhoge tot onrealistische verwachtingen waar het bedrijf aan moet voldoen. Die heeft het bedrijf voor zichzelf gecreëerd, maar worden mee in stand gehouden door beleggers. Investeringsbank Goldman Sachs noemt Nvidia ‘het belangrijkste aandeel van de planeet’.
Eieren in het datacenter
Analisten zien andere potentiële tekenen aan de wand bij Nvidia. De inkomstenstromen blijven zeer afhankelijk van de datacenteractiviteiten. Als die ooit zou stilvallen, dan heeft Nvidia wel degelijk een probleem, zegt een Forrester-analist aan SiliconAngle. Voorlopig lijken er echter geen tekenen aan de wand dat de AI-gekte snel zal gaan liggen.
Daardoor zullen nieuwe spelers zich in de markt beginnen mengen. Concurrentie voor Nvidia zou wel eens niet uit de verwachte hoek van Intel of AMD kunnen komen, maar uit onverwachte hoek van Huawei. Het Chinese bedrijf wil zich profileren op zijn thuismarkt en zou aan een GPU werken die de H100 kan evenaren. Zo hoopt Huawei te profiteren van de restricties die Nvidia heeft opgelegd gekregen van de overheid om hoogwaardige GPU’s aan China te leveren.
Barstende bubbel
We zagen hetzelfde gebeuren begin deze maand toen Microsoft, Google en Meta hun kwartaalcijfers bekend maakten. We maakten toen een uitvoerige analyse over de zogenaamde ‘AI-bubbel’. Dergelijke paniekreacties tonen dat veel beleggers zonder enige zin voor realisme mee in het AI-verhaal zijn gestapt. Ze hoopten op een eindeloze goednieuwsshow en er is geen tolerantie voor cijfers die de wolk doorprikken.