NorthC vervangt diesel door groene waterstof in noodstroomvoorziening van datacenter

Het Nederlandse NorthC vervangt zijn diesel-noodstroomgeneratoren door een duurzamer alternatief. Binnen Europa zou het een primeur zijn om groene waterstof te gebruiken in plaats van diesel.

Datacenters hebben momenteel nog een hoog energieverbruik en een grote CO2-voetafdruk, maar de Europese Unie wil daar verandering in brengen. Tegen 2030 zouden datacenters in de EU klimaatneutraal moeten zijn. Het is daarom positief dat er vooruitgang wordt geboekt en ondernemingen experimenteren met oplossingen.

NorthC probeert in ieder geval al de groene beweging bij datacenters in gang te zetten. Het bedrijf baat verschillende datacenters uit door heel Nederland. Het nieuwe datacenter in Groningen heeft het bedrijf al wat klimaatvriendelijker kunnen maken.   

Waterstof ter vervanging van diesel

Het bedrijf richt de noodstroomvoorziening van het datacenter in Groningen volledig CO2-neutraal in. Daarvoor plaatste NorthC brandstofcellen op basis van groene waterstof. Dat label krijgt waterstof alleen als de chemische elementen gesplitst worden door alleen hernieuwbare energie te gebruiken.

Binnen Europa gaat het om een primeur. Noodstroomgeneratoren verbruiken doorgaans diesel, ook al worden ze amper gebruikt. Volgens NorthC gaat de meeste diesel verloren door de maandelijkse controle waaraan de noodstroomgeneratoren onderworpen zijn. 

Door diesel te vervangen, zou NorthC jaarlijks 78 ton CO2 uitsparen. De enige uitstoot in de nieuwe brandstofcellen is water. Bovendien zouden de cellen een lange levensduur hebben, van 20 jaar of meer, wat eveneens goed is voor het klimaat.

Uitbreiding bekijken

Momenteel is het milieuvriendelijke alternatief enkel ingebouwd in het datacenter van Groningen. NorthC bekijkt of andere datacenters ook af kunnen stappen van diesel.

NorthC geeft zelf aan dat het niet evident is deze diesel-noodstroomgeneratoren groener te maken: “Voor bestaande dieselgeneratoren onderzoekt NorthC of het mogelijk en rendabel is om deze geschikt te maken voor waterstof. Dat is weliswaar minder efficiënt dan waterstofcellen die H2 rechtstreeks omzetten in elektrische energie, maar levert wel een significante reductie van meer dan 80% van de uitstoot op en draagt daarmee verder bij aan de duurzaamheid”, klinkt het in het bericht.

Momenteel liggen de kosten voor waterstof nog hoog. NorthC verwacht dat de prijs in de nabije toekomst zal dalen door de aanhoudende ontwikkelingen in de waterstofsector.

lees ook

Datacenterbedrijf LCL gaat de opwarming van de aarde tegen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home