Neuromorphische chips van Intel honderd keer efficiënter dan klassieke systemen

Intel introduceert met Pohoiki Beach een neuromorphische chip die AI-gerelateerde toepassingen even vlot maar honderd keer efficiënter uitvoert dan klassieke cpu-gpu-combinaties.

Code voor AI en machine learning vereisen op maat gemaakte hardware om vlot te draaien. Doorgaans maken fabrikanten gebruik van combinaties van processors en accelerators zoals grafische kaarten om de workloads te draaien. Die tandem biedt al een flinke prestatiewinst tegenover cpu-centrische systemen maar verschillende fabrikanten waaronder Intel sleutelen aan echt op maat gemaakte hardware om de workloads nog vlotter te bolwerken.

In dat licht introduceert Intel nu Pohoiki beach. Dat is een experimentele chip opgebouwd uit 64 aan elkaar gekoppelde Loihi-chips. De componenten zijn genetwerkt via Nahuku-bordjes, die ieders tot 32 Loihi-chips bevatten. Door die chips nog eens te bundelen ontstaat het Pohoiki Beach-systeem.

Digitale neuronen

Loihi is een neuromorphische chip. Dat betekent dat de schakelingen binnenin opgebouwd zijn om de werking van neuronen te simuleren. Die aanpak moet leiden tot chips die werken zoals een brein. Onderzoekers hopen dat ze daarmee hogere prestaties in een bescheidener jasje kunnen stoppen.

Pohoiki is alvast veelbelovend. Met zijn 64 Loihi-chips simuleert de hardware ongeveer acht miljoen neuronen, wat ongeveer vergelijkbaar is met het brein van een zebravisje. Dat volstaat om specifieke workloads zoals sparse coding, simultaneous localization en mapping (SLAM) en path planning vlot uit te voeren. Dergelijke workloads zijn belangrijk in bijvoorbeeld zelfrijdende wagens maar ook voor de aansturing van moderne slimme protheses.

Zuiniger

Pohoiki Beach presteert in rekenkracht niet beter dan klassieke systemen gebouwd uit cpu’s en gpu’s, maar levert wel gelijkaardige resultaten af met een stroomverbruik dat ongeveer honderd keer lager ligt. De neuromorphische aanpak, die momenteel nog erg experimenteel is, lijkt dus vooral op het vlak van efficiëntie een grote meerwaarde te bieden. De drastische vermindering in het stroomverbruik maakt de hardware uitermate geschikt in mobiele toepassingen waar zowel verbruik als warmteproductie binnen de perken moeten blijven.

Een zelfrijdende wagen aangestuurd door een digitaal neuromorphisch brein is een eerste piste maar Intel denkt zelf ook aan de hierboven genoemde protheses. Intel introduceerde Loihi al in 2017 aan onderzoekers maar gebruikte de chip nog nooit in een configuratie zo krachtig als Pohoiki Beach. De chipspecialist heeft de smaak nu te pakken en plant voor later in dit jaar een demonstratie van een nog krachtiger systeem: Pohoiki Springs.

Onderzoek

Onderzoekers konden al aan de slag gaan met Loihi en Intel stelt nu ook Pohoiki Beach ter beschikking voor onderzoek. Er is nog heel wat werk nodig voor neuromorphische chips in het wild zullen verschijnen. De technologie is erg experimenteel en voordelen zijn vooralsnog voornamelijk theoretisch. Met de Pohoiki-demonstratie toont Intel alvast dat er wel degelijk een flinke meerwaarde verbonden is aan de aanpak.

Intel is trouwens niet de enige die een toekomst ziet voor neuromorphische hardware. Ook Samsung zet sterk in op neurale processors. De Koreanen hebben het plan om een frontale aanval in te zetten om het ganse Intel-portfolio.

Gerelateerd: Intel lanceert 10 nm Nervana-chips voor AI-workloads

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home