NASA toont spectaculaire kwantumresultaten, Google trekt paper opnieuw in

google bristlecone kwantum

Een paper op de website van NASA werd onmiddellijk offline gehaald door Google. Daarin zou de ruimtevaartorganisatie claimen dat de kwantumcomputer van Google de status ‘kwantumheerschappij’ heeft bereikt als allereerste in de wereld.

Google en NASA werken al langer samen op vlak van kwantumcomputers en beide hebben een paper voorbereid waarin beloftevolle resultaten staan. NASA heeft die paper heel kort online gezet, voordat Google die heeft verwijderd zonder extra uitleg.

Later op de avond heeft Google aan Fortune laten weten dat NASA toevallig de paper had gepubliceerd voordat een team van Google-onderzoekers het onderzoek kon verifiëren. Om misverstanden te voorkomen, heeft de zoekgigant het werk offline laten halen.

Kwantumheerschappij

In het onderzoek claimt Google dat hun nieuwe kwantumcomputer ongeveer 200 seconden tijd nodig heeft voor een berekening waar bestaande supercomputers ongeveer 10.000 jaar voor nodig hebben. Het onderzoek laat ook weten dat de kwantumchip amper 30 seconden nodig heeft om een taak te voltooien waar een Google Cloud-server 50 biljoen jaar tijd voor nodig heeft.

Een kwantumcomputer kan simultaan meerdere mogelijkheden evalueren. Die analysemethode is interessant voor fysische en chemische simulaties die vandaag heel veel tijd vragen op klassieke computers.

De Google-onderzoekers strooien zelfs met de term ‘quantum supremacy’ of kwantumheerschappij. Dit betekent dat een kwantumcomputer een taak kan afwerken die klassieke hardware nog niet kan.

Vorig jaar nog liet het Quantum AI Lab van Google al weten dat hun nieuwe Bristlecone 72-qubit-kwantumprocessor een reuzensprong voorwaarts is. De initiële testen waren veelbelovend, maar tot nu toe hebben we nog geen officiële resultaten gezien. De paper in samenwerking met NASA zou meer duiding kunnen geven, maar voorlopig blijft die offline tot Google groen licht geeft.

Gerelateerd: Kwantum suprematie nabij door Google doorbraak

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home