Microsoft zet flinke stap voorwaarts in machine-vertaling dankzij ML

microsoft live translator

De machinevertaaltechnologie van Microsoft is als beste uit de bus gekomen tijdens de 14e editie van de Fourth Conference on Machine Translation (WMT19). Microsoft wist bij de jaarlijkse machinevertaalwedstrijd de concurrentie in acht van de elf vertalingsuitdagingen achter zich te laten.

Zo won Microsoft Research Asia op het gebied van machinevertaaltaken voor Chinees-Engels, Engels-Fins, Engels-Duits, Engels-Litouws, Frans-Duits, Duits-Engels, Duits-Frans en Russisch-Engels. Microsoft werd tweede in het Engels-Kazachs, Fins-Engels en Litouws-Engels.

Tijdens WMT-competitie krijgen academische onderzoekers en technische bedrijven een kans om in een concurrerende omgeving te pronken met hun vertaaltuning. Naast Microsoft deden ook bedrijven als IBM en Yandex mee volgens ZDNet. Google ontbreekt in de lijst. Er waren dit jaar negentien automatische vertaalcategorieën in WMT, waarvan Microsoft deelnam aan elf.

Innovatieve algoritmen

“Dit jaar paste het Microsoft Research Asia-team innovatieve algoritmen toe op zijn systeem. Hierdoor werd de kwaliteit van de machine vertaalresultaten aanzienlijk verbeterd”, zegt Tie-Yan Liu, assistent-directeur van Microsoft Research Asia aan ZDNet. “Deze algoritmen werden gebruikt om het leermechanisme van het platform, pre-training en optimalisatie van de netwerkarchitectuur te verbeteren. Bovendien was er ook sprake van gegevensverbetering en andere processen, waardoor het systeem beter kan presteren.”

WMT-organisatoren van Apple, IBM, Microsoft en verschillende Aziatische, Europese en Amerikaanse universiteiten wilden dit jaar computervertalingstechnieken voor andere talen dan Engels beoordelen. Ook was er sprake van het verkennen van uitdagingen tussen Europese talen, waaronder low resource en morfologisch rijke talen. 

Tijdens de vorige editie van 2018 leverde Microsoft het eerste automatische vertaalsysteem dat Chinese nieuwsartikelen in het Engels kan vertalen. Iets wat net zo nauwkeurig zou zijn als wanneer gedaan met een menselijke vertaler.

 

Lees ook: Microsoft Word verbetert je schrijfstijl met AI

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home