Microsoft werft Apple-chipexpert en maakt hiermee ambities richting ARM-chips duidelijk

Microsoft SQ1

Mike Filippo, een veteraan binnen de chipindustrie, verhuist van Apple naar Microsoft. Eerder werkte hij al voor Intel en Arm.

Volgens Bloomberg werd Mike Filippo aangeworven om de Microsoft Azure-groep te versterken onder leiding van Rani Borkar. De nieuwe aanstelling werd nog niet officieel door Microsoft aangekondigd.

De verhuis naar Microsoft toont aan dat meer eigen chips wil gebruiken binnen de Azure-cloud. Op dat vlak loopt de cloudgigant achter op concurrenten AWS en Google die respectievelijk met Graviton en TPU al eigen ARM-gebaseerde chips gebruiken voor bepaalde toepassingen.

Het spreekt voor zich dat een focus op eigen chips slecht nieuws is voor AMD en Intel op lange termijn. Beide fabrikanten zijn vandaag hofleverancier binnen nagenoeg alle Azure-instances.

Voor Apple is het verlies van Mike Filippo een mogelijke aderlating. Hij vervoegde het team in 2019 en bracht een karrevracht aan expertise mee in zijn functie als chiparchitect. In zijn carrière heeft hij 10 jaar bij Arm gewerkt aan diverse ARM-blauwdrukken voor custom chips en daarvoor was hij vijf jaar bij Intel aan de slag.

Windows 11 op ARM

Microsoft werkt binnen de pc-wereld al langer aan custom chips voor laptops met de Surface Pro X als resultaat. Binnenin zit een ARM-chip waar het Microsoft-logo op plakt, maar in werkelijkheid gaat het om een aangepaste Qualcomm-chip.

Windows 10 op ARM moest voor de nodige tractie zorgen bij ontwikkelaars en pc-fabrikanten, maar voorlopig baarde het een muis. Ondertussen kan je aan de slag met Windows 11 op ARM met daarop eindelijk de langverwachte emulatie van x64-apps.  

In schril contrast staat Apple met macOS dat eind 2020 MacBooks leverde met een eigen ARM-gebaseerde Apple M1-chip. Eind 2021 volgden de Apple M1 Pro en M1 Max met indrukwekkende prestaties die Intel en AMD schrik moeten aanjagen. Tegen eind 2022 is de hele Mac line-up overgeschakeld op ARM volgens Apple, inclusief de krachtige high-end workstations.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home