Microsoft past zijn beleid voor thuiswerken aan en geeft medewerkers de optie om permanent minstens een deel van de week thuis te werken. Met de zogenaamde ‘hybrid workplace’ mogen medewerkers maximaal de helft van hun werkweek vanuit huis werken. Bij toestemming van hun manager kunnen medewerkers ook volledig switchen naar werken op afstand.
Er zitten wel wat regels aan het thuiswerken. Wanneer een Microsoft medewerkers besluit om volledig vanuit huis te werken, betaalt Microsoft hun uitgaven aan een thuiskantoor. Microsoft betaalt echter geen relocatiekosten wanneer een medewerker besluit te verhuizen naar een nieuwe omgeving. Daarbij moeten medewerkers die volledig op afstand werken hun werkplek op kantoor afstaan. Wel hebben ze nog altijd toegang tot gemeenschappelijke ruimtes in Microsoft kantoren.
“De COVID-19-pandemie heeft ons allemaal uitgedaagd om op nieuwe manieren te denken, leven en werken”, zegt Microsoft Chief People Officer Kathleen Hogan. “We bieden zoveel mogelijk flexibiliteit om individuele manieren van werken te ondersteunen. Ondertussen willen we dit balanceren met zakelijke behoeften en de bedrijfscultuur naleven”, aldus Hogan.
Nog veel onduidelijk
Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel Microsoft medewerkers de optie krijgen om permanent vanuit huis te werken. Aangezien het grootste deel van de meer dan 160.000 medewerkers al vanuit huis werkt vanwege de pandemie is de nieuwe regeling waarschijnlijk een optie voor de meeste werknemers.
Wat we ook nog niet weten, is wanneer de nieuwe regeling in zal gaan. Een aantal bedrijven, zoals Twitter, hebben aangegeven dat remote werken per direct een optie is voor een groot deel van de medewerkers. Andere organisaties passen hun thuiswerkbeleid toe in meerdere fases. Facebook bijvoorbeeld, dat in mei aangaf van plan te zijn dat de helft van zijn medewerkers permanent op afstand kan werken, verwacht dit doel binnen 10 jaar te bereiken.
Volgens Lori Matloff Goler, vide president of people bij Facebook, zijn er voor de overstap naar remote werken een aantal grote veranderingen nodig in de bedrijfscultuur. Daarom wordt het beleid uitgevoerd in meerdere fases. Voor Microsoft kan het proces nog een stukje ingewikkelder worden, aangezien het drie keer zoveel medewerkers telt als Facebook.