Meta gaat akkoord met schikking van 725 miljoen dollar in Cambridge Analytica-rechtszaak

mark zuckerberg meta

Het moederbedrijf van Facebook trekt daarmee een streep onder het pijnlijke Cambridge Analytica-schandaal. Van een schuldbekentenis is echter geen sprake.

Na vier jaar lijkt er een einde te komen aan de lang aanslepende Cambridge Analytica-affaire. Reuters heeft documenten van de rechtbank uitgelekt waarin staat te lezen dat Meta akkoord gaat een schadevergoeding van 725 miljoen dollar te betalen aan de Facebook-gebruikers die een rechtszaak aanspanden tegen de praktijken.

Het bedrijf stelde in augustus al voor om de zaak met een minnelijke schikking op te lossen; een consensus over het bedrag is hiermee ook bereikt. Zo komt kan Meta een gitzwart hoofdstuk uit de geschiedenis afsluiten.

Cambridge Analytica

De bom ontplofte in 2018 in het gezicht van Facebook, toen ook de nog de naam van het moederbedrijf. Onder meer door de bekentenissen van klokkenluider Christopher Wylie kwam aan het licht dat Facebook op massale schaal persoonlijke data van gebruikers zonder hun medeweten deelde met externe partijen.

De spilfiguur in het schandaal was Cambridge Analytica, een Brits datamarketingbedrijf dat die gegevens gebruikte om de presidentscampagne van Donald Trump in 2016 een duwtje te geven. Daarvoor kreeg het gegevens van 87 miljoen gebruikers te pakken. Het bedrijf is kort na het uitbreken van het schandaal op de fles gegaan.

Schuld betaald, maar niet bekend

Dat Meta over de brug komt met een schadevergoeding, betekent niet dat het bedrijf schuld bekent. Meta zegt enkel bereid te zijn om te betalen omdat het afsluiten van de rechtszaak ‘de beste oplossing is voor de aandeelhouders en de community’, klinkt het in een statement aan Bloomberg. Het bedrijf beweert ook zijn lessen te hebben getrokken uit de zaak en dat ‘privacy op de voorgrond staat’ in het beleid.

Schuldig of niet schuldig, de Cambridge Analytica-affaire heeft Meta al een aardige duit gekost. In 2020 betaalde Meta een boete van 5 miljard dollar aan de Amerikaanse Federal Trade Commission. De geruchten klinken dat Meta destijds overbetaalde om Mark Zuckerberg persoonlijk te beschermen tegen verdere vervolging. Ook de Britse overheid legde Meta een boete van een half miljard pond op.

De advocaten van de aanklagers spreken tegen Reuters over een ‘historische overwinning voor privacy’. Het is in ieder geval de hoogste schadevergoeding die een rechtbank Meta al heeft durven opleggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home