Meta ontvangt fikse boete voor oneerlijke concurrentie advertenties

Meta staat een fikse boete te wachten vanwege zijn oneerlijke praktijken rond zijn gratis Marketplace-diensten, die concurrenten buitenspel zetten.

Meta ontvangt een zware boete omdat het volgens EU-toezichthouders de concurrentie zou ondermijnen met zijn gratis Marketplace-diensten, dat weet Financial Times. Deze boete zou kunnen oplopen tot tien procent van de wereldwijde jaarlijkse omzet van het bedrijf. De antitrustzaak startte reeds in 2019 maar Meta kan nog steeds in beroep gaan.

lees ook

Meta kijkt aan tegen Europese antitrust-boete voor link Facebook en Marketplace

Fikse boete

Meta wordt ervan beschuldigd de markt voor advertenties te domineren met zijn gratis Marketplace-diensten. Dit antitrustonderzoek werd reeds in 2019 gestart, nadat er beschuldigingen binnenstroomden van rivalen van Facebook. Zij beweerden dat Facebook misbruik maakte van zijn dominante positie door gratis diensten aan te bieden. Bovendien zou het de verkregen gegevens van bedrijven gebruiken om vervolgens advertentie aan gebruikers te verkopen. In 2022 volgde de eerste bevindingen van de Europese Commissie.

De beslissing zou volgens drie hoge functionarissen volgende maand al kunnen vallen. Margrethe Vestager zou volgens ingewijden aan Financial Times deze antitrustzaak tegen Meta graag afronden voordat ze afstapt van haar rol als mededingingschef.

Heel wat techgiganten zijn betrokken bij antitrustzaken. Zo won Google recent nog een beroep, al had het minder geluk met zijn antitrustzaak rond Google Shopping. Ook Apple moest er recent aan geloven en kreeg een boete van 13 miljard euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home