Het Europees Hof van Justitie geeft de Europese Commissie in Brussel meer macht om grote en mogelijks concurrentievervalsende fusies aan te pakken. Dat staat te lezen in een uitspraak van het Hof afgelopen woensdag. Overnamedeals die geen Europese dimensie hebben of die niet binnen de controle regels van de lidstaten vallen, kunnen nu toch worden gereguleerd door de Commissie.
“De uitspraak is ontzettend belangrijk”, zegt Salomé Cisnal de Ugarte van King & Spalding aan Financial Times. “Brussel krijgt aanzienlijk meer mogelijkheden en de lidstaten zullen deals waarover ze tot nu geen jurisdictie hadden doorspelen naar de Commissie.”
“Elke fusie of deal die concurrentievervalsend zou kunnen zijn, komt op deze manier in de spotlights. Bedrijven die actief zijn in specifieke sectoren zoals biowetenschappen en technologie, riskeren nu een EU-herziening.”
Precedent voor fusiedeals
Als eerste dossier komt de aangekondigde fusie (8 miljard dollar) op tafel tussen de Amerikaanse biotech groepen Illumina en Grail. Ook al heeft Grail geen inkomsten uit Europa.
De nieuwe wet kan een precedent vormen omdat die de macht vergroot van Brussel als regulator voor deals in sectoren zoals technologie en biowetenschappen. Zeker in het geval dat dergelijke deals potentieel schadelijk kunnen zijn voor Europese concurrenten.
De Commissie onder leiding van mededingingscommissaris Margrethe Vestager had de deal tussen Illumina en Grail al op de radar. Het onderzoek stond on hold tijdens de beraadslagingen van het Hof. De verwachting is dat door de uitspraak de procedure terug zal starten.
Kankeronderzoek op de helling
Illumina, dat gen-onderzoek doet, is niet opgezet met de grotere macht van de Commissie. Volgens het Amerikaanse bedrijf zal de deal met Grail zorgen voor een boost zorgen in de strijd tegen kanker. “Toch hebben we vertrouwen in de fusie net omdat er geen sprake is van concurrentievervalsing. De samenwerking zal eveneens leiden tot een nieuwe fase in de vroegtijdige opsporing van kanker. Onze focus is dan ook het vinden van een oplossing samen met de Commissie”, klinkt het bij Illumina.
Een uitspraak over deze fusie zal wellicht pas volgend jaar komen.