Japanse start-up Datagrid ontwikkelt AI die nep-mensen creëert

ai datagrid 2

De aan de Japanse Kyoto University gevestigde startup Datagrid heeft een artificiële intelligentie (AI) ontwikkeld die mensen in een computer creëert. Deze nep-mensen zijn bijna niet van de echte te onderscheiden. Bovendien kunnen er oneindig veel van worden aangemaakt, aldus Fossbytes.

De superintelligente AI is gemaakt met behulp van een zogeheten Generative Adversarial Network (GAN). Het is opgebouwd uit twee AI’s die elkaar proberen te verslaan. In dit geval produceerde één AI beelden van nep-mensen en probeerde een tweede AI beelden van echte mensen en nep-mensen van elkaar te onderscheiden. Volgens Fossbytes behoren krantenkoppen als ‘AI maakt nep-mensen’ dan ook voorgoed tot het verleden.

In eerste instantie was de AI die de afbeeldingen van nep-mensen genereerde niet succesvol. Maar met elke cyclus werd de AI slimmer. Uiteindelijk werden de AI-modellen zó echt, dat de tweede AI die juist werd ontworpen nep-beelden te herkennen, het verschil niet kon zien. Nu is het mogelijk om een AI voor de gek te houden met een patch van gekleurde kleding. Hetzelfde kan worden toegepast op de AI van Datagrid. 

Patronen herkennen

Bijgaande video toont modellen die voor een witte achtergrond staan, waardoor het voor de AI gemakkelijk is om glitches te voorkomen bij het genereren van afbeeldingen. Hoewel AI de waarschijnlijkheid sneller kan berekenen dan mensen, scoort het nog steeds slecht in het herkennen van patronen.

 

 

Creatieve-AI in ontwikkeling

Toch maakt AI zeker ook vorderingen op creatief gebied zoals het schrijven van verhalen en het componeren van muziek. Bovendien genereert AI ook originele woordspelingen. Hoewel de meeste door de AI geschreven stukken nog steeds op het elementaire niveau zitten, leren ze snel.

Naast dat AI inmiddels al in staat zou zijn om iemands dood te voorspellen, gedachten te lezen of raciale vooroordelen erven, zet het nu dus ook nep-mensen ‘op aarde’. Reden temeer om ervoor te zorgen dat AI onze eigen raciale, gender- en ethische vooroordelen niet erft. Een ontwikkeling die, bovenop het probleem van nepnieuws, ongetwijfeld meer hinder zal opleveren gezien de razendsnelle ontwikkeling op het gebied van AI.

 

Lees ook: Belgische AI-experts stellen plan voor samen met Belgische overheid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home