Intel verliest terrein en stelt Innovation-conferentie uit

Intel zette geen goede kwartaalcijfers neer en AMD lijkt aan een inhaalmanoeuvre bezig te zijn. De chipgigant stelt zijn tweedaagse Intel Innovation-conferentie uit na enkele financiële tegenslagen.

Terwijl de cijfers voor Intel in het tweede kwartaal van 2024 een daling kende in de belangrijkste CPU-categorieën, gingen die van concurrent AMD de hoogte in. Volgens recente cijfers van Mercury Research, gemeld door The Register, lijkt AMD steeds meer terrein te winnen in de server-, desktop- en mobiele processors. Ondanks deze ommekeer heeft Intel momenteel nog steeds het grootste deel van de markt in handen.

De chipgigant kende de laatste periode enkele stegenslagen. Zo moest het bedrijf recent toegeven dat er problemen zijn met hun 13e en 14e generatie “Raptor Lake”-processors. Daarnaast ontsloeg Intel 15.000 werknemers in het kader van een strak besparingsplan. Het geplande Intel Innovation-event moet er ook aan geloven, en wordt uitgesteld naar 2025.

Intel vs. AMD

Recente cijfers van Mercury Research tonen aan dat Intel een aantal procentpunten in marktaandeel is gedaald voor het tweede kwartaal van 2024 in vergelijking met vorig jaar. Dit binnen de CPU-categorieën van servers, desktop en mobiel. Intel’s grote concurrent AMD daarentegen kende een stijging in datzelfde kwartaal.

AMD boekte zijn grootste winst met een marktaandeelstijging van 5,6 procent binnen de server-CPU’s. Binnen de desktop CPU’s is die stijging minder opvallend, namelijk met 3,6 procent ten opzichte van het jaar voordien. In vergelijking met het kwartaal voordien is dit zelfs een lichte daling van 0,9 procent. Tot slot steeg het marktaandeel in mobiel met 3,8 procent tot 20,3 procent in vergelijking met vorig jaar, en een lichte stijging in vergelijking met het eerste kwartaal.

lees ook

Honderden miljoenen AMD-processors kwetsbaar voor complexe bug

Een bredere kijk op de cijfers vertelt een heel ander verhaal. De totale processorleveringen voor AMD zijn gedaald in het tweede kwartaal, in vergelijking met het eerste kwartaal. Vanuit dit standpunt heeft Intel een algeheel marktaandeel gewonnen met een stijging van 7 procent in vergelijking met vorig jaar.

Uitgesteld event

Intel maakte donderdagavond bekend dat de tweedaagse Intel Innovation-conferentie uitgesteld wordt naar 2025. Deze zou oorspronkelijk doorgaan op 24 september in San Jose, Californië. In de aankondiging staat het volgende te lezen: “Voor de rest van 2024 zullen we doorgaan met het hosten van kleinere, meer gerichte evenementen, webinars, hackathons en meetups wereldwijd via Intel Connection en Intel AI Summit-evenementen.” De verschuiving van dit event zou te maken hebben met het besparingsplan van Intel.

Een woordvoerder van Intel vertelde PCMag dat “gezien onze financiële resultaten en vooruitzichten voor de tweede helft van 2024, die moeilijker zijn dan eerder verwacht, we een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen terwijl we onze kostenstructuur blijven afstemmen en kijken hoe we een duurzame motor van leiderschap in procestechnologie herbouwen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home