Intel schrapt 20A-node en zoekt heil bij TSMC

Intel schrapt zijn 20A-node en gaat zijn Arrow Lake-chips bakken met de hulp van concurrent TSMC. Die zet moet kostenefficiënt zijn en terzelfdertijd de stap naar 18A versnellen.

Instel schrapt zijn 20A (2 nm)-productienode. De Arrow Lake-processors van Intel die voor het einde van dit jaar gepland staan, moesten oorspronkelijk van de 20A-productieband rollen. Intel heeft bovendien steevast volgehouden dat 20A op schema lag. Nu laat het bedrijf weten dat de 20A-node geschrapt wordt, en TSMC in hoofdzaak Arrow lake zal produceren.

Inwisselbaar

Arrow lake is een variant op het pas gelanceerde Lunar Lake, en is gebaseerd op dezelfde kernarchitectuur voor zowel de P- als de E-kernen. Lunar Lake is de zuinige variant die de concurrentie met de Snapdragon Elite-chips moet aangaan, terwijl Arrow Lake de meer klassieke laptop- en desktopprocessors zal opleveren.

Een wissel van de productienode van één fabrikant naar die van een andere, is normaal niet zo realistisch. Voor Lunar Lake werkt Intel echter al samen met TSMC. Gezien de grote gelijkenissen kan de chipontwerper nu vrij vlot overschakelen van Intel 20A naar TSMC N3B.

lees ook

Intel lanceert Core Ultra 200V: Lunar Lake met veel batterij maar weinig pk 

Intel verkoopt het schrappen van Intel 20A als goed nieuws. De redenering daarachter luidt dat het werk voor Intel 18A zo vlot verloopt, dat er weinig nood is aan 20A behalve dan voor Arrow Lake. Door nu alle middelen naar Intel 18A te verschuiven, hoopt Intel er sneller mee klaar te zijn.

Beter voor de Foundry

De Intel Foundry-business, die de fabriekscapaciteit van Intel verslijt aan derden, heeft inderdaad wel wat klanten klaarstaan voor 18A, en niet echt voor 20A. Intel beweert dat de 18A-band vandaag al draait, en mooi op schema ligt op massaproductie op te leveren in de toekomst.

Toch zijn er tegenstrijdige signalen in de markt. Zo lekte pas nog dat Broadcom als potentiële 18A klant nog niet de yields ziet die het verwachtte.

Dat Intel 20A schrapt, is in ieder geval een verrassende zet. De hele huidige chipgeneratie zal zo bij Intels grote fab-concurrent worden gebakken en dat is een unicum in het bestaan van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home