Intel overweegt chipfabriek in EU in ruil voor 9,7 miljard dollar aan subsidies

Intel wil eventueel een grote en hypermoderne chipfabriek bouwen op grondgebied van de EU, maar daar hangt een prijskaartje aan. Het Amerikaanse bedrijf zou bijna tien miljard dollar aan subsidies willen.

Europa wil tegen 2030 dat één op vijf microchips geproduceerd wordt in een fabriek in de EU. Bovendien wil de unie dat een deel van die fabricage het high-end spectrum betreft. Denk daarbij aan 7nm en 5nm-chips voor ’s werelds meest geavanceerde toepassingen. In het kader van die ambitie is de EU nu in gesprek met chipfabrikanten. Eurocommissaris Thierry Breton ging eind vorige week bij Intel-CEO Pat Gelsinger op de koffie om de bouw van een chipfabriek te bespreken.

9,7 miljard dollar

Intel staat open voor die plannen, maar er is een flink prijskaartje aan verbonden. Reuters claimt dat Gelsinger ongeveer 9,7 miljard dollar aan subsidies wenst. Dat geld is volgens Intel nodig om een fabriek in de EU even competitief te maken als de productie-installaties in Azië, waar vandaag het gros van ’s werelds semiconductors wordt gebakken. Het cijfer is evenwel onduidelijk. Reuters haalt de mosterd bij Politico, maar daar vinden we momenteel geen origineel interview terug waarin het getal naar voren komt.

Het cijfer lijkt niet onrealistisch. De bouw van een hypermoderne chipfabriek kost vele miljarden. Zeker wanneer het om een grote installatie gaat die de meest moderne microchips van het moment moet produceren, zijn de kosten enorm. De investering in een volledig nieuwe fabricagesite op het Europese vasteland zou naar schatting tot 20 miljard euro kosten.

België als kandidaatland

Intel heeft al één fabriek in de EU, in Ierland. Daar bouwt de chipreus momenteel 14nm-cpu’s maar de fabriek wordt omgebouwd naar een 7nm-fab. De nieuwe installatie zou nog geavanceerder moeten zijn. Intel zelf vindt Duitsland een uitstekende kandidaat maar ook de Benelux-regio staat op de shortlist. België heeft met Imec heel wat kennis inzake chipfabricage in huis, en Nederland kan ASML als troef uitspelen.

De onderhandelingen zitten nog in een erg prille fase en de enorme subsidievraag lijkt onvermijdelijk een groot struikelblok. Wanneer en hoe de plannen zullen concretiseren, als dat überhaupt al gebeurt, blijft afwachten. Niet iedereen is er immers van overtuigd dat de EU ook echt chipproductie op eigen bodem nodig heeft, ondanks het strategische belang van microchips en de kwetsbare logistieke ketting vandaag. Europa onderzoekt tegelijkertijd ook een piste waarbij een alliantie van Europese bedrijven zelf een fabriek zou neerpoten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.