Intel ontsnapt aan boete uit 2009

Een boete die Intel al vijftien jaar lang boven het hoofd hing, is eindelijk weggewuifd door het Europese Hooggerechtshof. Intel werd in 2009 aangeklaagd door de EU voor anti-competitieve praktijken.

Hoe lang kan een rechtszaak aanslepen? In het geval van Intel tot vijftien jaar. Het Europese Hooggerechtshof verklaart in een persbericht dat het een boete voor Intel geseponeerd heeft. De boete dateerde al van 2009.

In 2009 legde de Europese Commissie Intel een boete van één miljard euro. Destijds waren boetes van die omvang nog zeer uitzonderlijk. De boete kwam er na een aanklacht van concurrent AMD dat Intel onder een hoedje speelde met pc-fabrikanten om enkel pc’s met Intel-chips uit te brengen: het waren andere tijden.

Pyrusoverwinning

Intel wist in 2022 een eerste overwinning voor de rechtbank af te dwingen, maar de Europese Commissie ging in beroep bij het Hooggerechtshof. De uitspraak werd opnieuw bevestigd en zo verdwijnt de boete definitief in de prullenmand.

Al is Intel er niet volledig aan ontsnapt, want de oorspronkelijke uitspraak veroordeelde wel degelijk de ‘naakte beperkingen’ die Intel oplegde. De Europese Commissie gebruikte die uitspraak om vorig jaar alsnog een boete van 376 miljoen euro op te leggen. De uitspraak van vandaag is toch een pleistertje op de wonde.

De situatie is sinds 2009 drastisch veranderd voor Intel. In de jaren nul was Intel nog incontournable in de chipindustrie, maar vandaag zit het bedrijf in woelige wateren. Intel kondigde in september grote hervormingen aan om het schip weer op de juiste koers te krijgen. Dan is het mooi meegenomen dat dit lijk uit 2009 niet uit de kast is komen vallen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.