Intel ontslaat 15.000 werknemers in grote herstructurering

Intel zet geen al te beste kwartaalresultaten neer en reageert met een groot besparingsplan. Vijftien procent van het wereldwijde personeelsbestand moet op korte termijn beschikken.

Na teleurstellende kwartaalresultaten met een kleine omzetdaling tegenover vorig jaar, stelt Intel-CEO Pat Gelsinger drastische acties voor. Hij merkt op dat de kostenstructuur van Intel niet meer in lijn ligt met het operationele model. De omzet groeit niet zoals verwacht waardoor kosten te hoog en marges te laag zijn.

De maatregelen zijn stevig: ongeveer vijftien procent van het totale personeelsbestand moet beschikken, goed voor ongeveer 15.000 ontslagen. Intel zal proberen om vrijwillig vertrek te stimuleren, en waar mogelijk mensen op pensioen te sturen. Het gros van de krimp zal echter via massale ontslagen gebeuren.

Minder omzet, meer mensen

Gelsinger omschrijft de beslissing als de moeilijkste uit zijn carrière en illustreert met een voorbeeld waarom ze onvermijdelijk is: in 2020 heeft Intel 24 miljard dollar meer omzet gedraaid dan vorig jaar, maar in die periode is het personeelsbestand wel met tien procent gegroeid. Die situatie is niet competitief en niet houdbaar, klinkt het.

De manier waarop Intel werkt, moet mee op de schop. Operationele complexiteit moet verdwijnen, eenvoud en automatisering komen in de plaats. Gelsinger wil bureaucratie elimineren en het bedrijf sneller en wendbaarder maken.

Gelsinger wil Intel verder meer competitief maken door het portfolio te vereenvoudigen. Voor eigen producten gaat Intel meer samenwerken met externe fabrikanten, en dan specifiek TSMC.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home