De VS hebben een zak geld klaar voor Intel, maar die komt met enkele voorwaarden. Zo mag de chipgigant zijn foundry-business niet verkopen, en zijn Amerikaanse R&D-investeringen verplicht.
De 7,9 miljard euro die de VS uitkeren aan Intel, komen met een ‘maar’. Intel krijgt de centen in het kader van de Chips Act. Daarmee willen de VS de chipproductie op eigen bodem ondersteunen. Om van de fondsen gebruik te maken, moet Intel zich er echter toe engageren om zijn fabrieken niet te verkopen, aldus Reuters. Dat is niet zo’n vanzelfsprekende eis, aangezien Intel van Intel Foundry al een zelfstandige dochteronderneming wil maken.
Meerderheid
De subsidies maken een verkoop onmogelijk, maar een afsplitsing niet op voorwaarde dat Intel 50,1 procent van de aandelen van de nieuwe entiteit behoudt. Bovendien moet Intel in zo’n geval op grote schaal wafers blijven afnemen van de fabrieksafdeling. Als Intel Foundry beursgenoteerd wordt, mag geen enkele derde partij meer dan 35 procent van de aandelen verwerven, tenzij Intel de grootste aandeelhouder blijft.
lees ook
Revolutie bij Intel: spin-off van chipfabriek, vertraging EU-fabriek in Duitsland en chips voor AWS
Wat Intel ook met de fabrieken doet, de VS willen zich ervan vergewissen dat het Amerikaanse bedrijf de controle behoudt. Op die manier gaan de subsidies voor de chipproductie gegarandeerd op de lange termijn naar een Amerikaans bedrijf.