Imec en partners sleutelen aan HPC-capaciteit in je smartphone

De steeds grotere alomtegenwoordigheid van AI-toepassingen vertrouwt vaak op communicatie met krachtige infrastructuur in de cloud om geavanceerde functies uit te werken. Imec introduceert daarom het Europese samenwerkingsproject TEMPO, dat dergelijke capaciteiten tot broekzakformaat wil verkleinen.

Het tijdperk van de accelerator lijkt intussen goed en wel van start gegaan. General purpose-chips zoals de processor in je pc of de klassieke SoC in je smartphone lopen tegen hun limieten aan als het op geavanceerde AI-capaciteiten zoals spraak- en beeldherkenning aankomt. Om dergelijke functies aan te bieden, communiceert een app vaak met krachtige serverinfrastructuur in de cloud. Dat kost echter bandbreedte, latency en is niet ideaal vanuit een privacy-standpunt. Imec introduceert met TEMPO een internationale samenwerking die als ambitie heeft om accelerators te bouwen die dergelijke workloads naar een wagen of smartphone kunnen brengen.

Acroniem

TEMPO is kort voor Technology & hardware for nEuromorphic computing en kaapt zo alvast de prijs voor creatiefste acroniem van de week weg. Het consortium wordt gefinancierd door de EU in het kader van het Horizon 2020-R&D-programma. België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland dragen ook hun steentje bij. In ons land is Imec de enige partner.

De groep heeft als ambitie om acht verschillende accelerators voor acht verschillende workloads te bouwen. Een accelerator is een chip geoptimaliseerd voor specifieke taken, die in tandem met een hoofdprocessor werkt. Dergelijke op maat gemaakte chips zijn vele maten efficiënter in het uitvoeren dan die taken dan klassieke processors. Op die manier kunnen ze in theorie complexe workloads uitvoeren in een bescheiden verpakking. De kunst is in deze om een efficiënte chip op maat te ontwikkelen.

Geheugen

Voor het project zal TEMPO kijken naar architecturen die gebruik maken van verschillende innovatieve types geheugen, waaronder MRAM van imec, FeRAM van Duitse partner Fraunhofer en RRAM van het Franse CEA-Leti. Wat use cases betreft kijken de deelnemers breedt: alles van consumententoestellen over slimme auto’s tot medische apparatuur komt aan bod. Een timing voor resultaten communiceert TEMPO vooralsnog niet.

Gerelateerd: Imec start op 1 september met eigen opleidingsprogramma

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home