Huawei ziet verkoop herstellen ondanks blijvende sancties

huawei

Huawei boekte in de eerste negen maanden van 2019 een omzet van 610,8 miljard Chinese yuan, omgerekend een kleine 78 miljard euro. Dat is een stijging van 24,4 procent jaar op jaar. Ondanks dat de druk en sancties vanuit de VS blijven voortduren, is de verkoop volgens het bedrijf hersteld.

Huawei is niet beursgenoteerd, wat betekent dat het bedrijf niet wettelijk verplicht is om zijn financiële resultaten publiek te maken. Sinds dit jaar doet het dat toch, als onderdeel van een grote transparantiecampagne, nu het in het Westen onder druk wordt gezet door de Verenigde Staten.

De Chinese telecomreus kan evenwel zelf bepalen hoe het die cijfers presenteert. Zo maken de recentste omzetcijfers geen splitsing per kwartaal of bedrijfstak, wat een minder gedetailleerd beeld geeft van de effecten van Amerikaanse sancties op de resultaten.

Sancties

Huawei staat sinds mei van dit jaar op een zwarte handelslijst van de Verenigde Staten, vanwege vermeende banden met de Chinese overheid. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven geen onderdelen of diensten aan Huawei mogen leveren voor de ontwikkeling van nieuwe producten, zonder expliciete goedkeuring van de Amerikaanse overheid. Het meest zichtbare gevolg daarvan is dat Huawei op dit moment geen licentie heeft om Google-apps op nieuwe smartphones, zoals de Huawei Mate 30 Pro, te installeren.

De sancties betekenen dus geen volledige ban op de verkoop van Amerikaanse technologie aan Huawei; voor het onderhoud van bestaande producten kan het nog wel. Bovendien is de impact van een Westerse ban minder voelbaar in thuisland China, waar Huawei nog steeds een groot deel van zijn omzet draait.

Forse groei

Wanneer je de cijfers van de afgelopen negen maanden vergelijkt met de cijfers die Huawei drie maanden geleden deelde voor het eerste half jaar, groeide de omzet in het afgelopen kwartaal met 27 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, zo schrijft The New York Times. In dat vorige kwartaal, toen het handelsverbod net in werking trad, werd een omzetgroei van slechts 13 procent gerealiseerd.

Huawei’s winstmarge voor de eerste negen maanden komt uit op 8,7 procent en blijft zo onveranderd ten opzichte van het winstcijfer dat voor de eerste helft van 2019 werd gedeeld.

Voortrekker in 5G

Het telecombedrijf blijft bovendien mee aan de kar trekken bij de uitrol van nationale 5G-netwerken, ondanks dat zijn technologie in het Westen – opnieuw onder invloed van de Verenigde Staten – door steeds meer landen onder de loep wordt genomen op vlak van veiligheid. Duitsland besloot pas nog dat het geen bezwaar zag om Huawei-apparatuur in zijn 5G-netwerken toe te laten.

Huawei maakte woensdag ook nog bekend dat het ondertussen meer dan zestig commerciële 5G-contracten heeft getekend met operatoren wereldwijd en al meer dan 400.000 5G-antennes heeft verscheept. De smartphonetak verkocht in de eerste negen maanden van 2019 meer dan 185 miljoen telefoons, een stijging van 26 procent jaar op jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home