Aanhoudende handelsbeperkingen zouden Huawei drijven tot verkoop x86-serverdivisie

huawei

Huawei verkoopt binnenkort mogelijks de x86-serverdivisie. Door aanhoudende handelsbeperkingen vanuit de Verenigde Staten kan het bedrijf namelijk niet meer aan alle producten komen die het nodig heeft om servers te bouwen.

De aanhoudende handelsbeperkingen doen het Chinese Huawei de das om. Het bedrijf is genoodzaakt om de x86-serverdivisie binnenkort te verkopen, meldt Bloomberg.

Verkoop divisie

De verkoop komt dichterbij nu Huawei geen toegang meer heeft tot de producten van Intel, die nodig zijn in de productie. De toegang tot siliconen werd Huawei ontzegd door de VS.

Onderhandelingen met een consortium zouden onder meer plaatsvinden. In die samenwerking is een door de overheid gesteunde koper ondergebracht, die zich tot nu toe nog niet wil identificeren. Kopers zouden bereid zijn om meerdere miljarden yuan neer te tellen voor de divisie.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

Overleven

De x86-serverdivisie zou niet het eerste onderdeel van Huawei zijn dat het bedrijf moet opofferen. In november 2020 verkocht het bedrijf al Honor, een smartphonemerk dat zich richtte op goedkopere toestellen. Volgens Huawei was deze verkoop noodzakelijk om het merk in leven te houden.

Als Huawei beslist de divisie te verkopen, betekent dat niet dat Huawei niet langer in de datacenterindustrie handelt. Het merk heeft namelijk ook Kunpeng in zijn waaier, wat gebaseerd is op Arm.

Toch zal de verkoop van de divisie zwaar vallen voor Huawei. Veel van de servers kon het bedrijf namelijk eenvoudig verkopen als deal met netwerkverkopen. Daarnaast worden servers nu steeds belangrijker met de opkomende 5G-netwerken, de verkoop van de divisie zou betekenen dat Huawei terugvalt op hardware van derden.

Amerikaans spelletje

Vanuit de VS worden al sinds 2019 handelsbeperkingen opgelegd met Chinese bedrijven. Daarvoor werd een wet ingesteld door de toenmalige president Donald Trump. In dat jaar werd Huawei de toegang tot Googleservices ontzegd, waardoor Huawei-smartphones belangrijke updates uit de Play Store missen.

Sindsdien mogen bedrijven die gebruik maken van Amerikaanse technologie enkel nog met Huawei samenwerken na ontvangst van een handelslicentie. Die wordt enkel uitgeschreven door de Verenigde Staten. Als de toekomstige leider van de x86-serverdivisie beslist nauw te blijven samenwerken met Huawei, is het niet zeker of zo’n handelslicentie zal worden uitgeschreven.

Huawei wordt nu al lange tijd geconfronteerd met een tekort op vlak van computerchips. Daarbij hebben de beperkingen ook hun weerslag op de omzetcijfers van het bedrijf. Vicevoorzitter van Huawei, Eric Xu, zei dat externe factoren de smartphoneproductie al hebben laten kelderen. “De doelstelling voor de volgende vijf jaar is overleven”, vertelde Xu.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home