Huawei: ‘10% van AI-ontwikkeltalent zal 90% van de AI ontwikkelen’

AI

De zoektocht naar AI-talent is moordend over de hele wereld. Iedereen wil de beste ontwikkelaars in huis halen, wat van essentieel belang is. Een kleine portie van AI-talenten zal instaan voor 90 procent van alle AI-waarde volgens Huawei. De talentstructuur dreigt daarom ook helemaal te veranderen.

Op Huawei Connect 2018 heeft Huang Weiwei, Senior Management Consultant voor Huawei, gesproken over AI en de zoektocht naar talent. Hij verwacht dat maar een kleine portie van AI-talenten, 10 procent, zal instaan voor meer dan 90 procent van de totale AI-waarde. De competitie binnen bedrijven om AI-specialisten in huis te halen is immens.

Weiwei: “Gisteren ging talent, productie en resultaat gepaard met een klassieke distributiegrafiek. Vandaag spreken we over een Pareto Curve waar een beperkte groep de grote slokop wordt.”

Olijfboomstructuur

Weiwei verwacht dat AI de talentstructuur grondig zal veranderen binnen bedrijven. Vandaag hanteren veel bedrijven een klassieke piramidestructuur met van hoog naar laag: leiders, managers/experts, first-line managers en professionals. Dat verandert met AI.

 

huawei

 

“Iedereen zal moeten overstappen naar een olijfboomstructuur. De eerste twee lagen blijven identiek, maar de first-line manager wordt vervangen door een craftsman en scientist. Die gaan een essentiële rol spelen in alle bedrijven. Een groot deel van de olijfboom wordt ook ingenomen door AI in plaats van mensen,” zegt Weiwei.

Onderwijs

Huawei investeerde vorig jaar 13,8 miljard dollar in R&D, waarin AI een belangrijke tak is. Weiwei pleit voor het schrappen van een algemeen AI-raamwerk. “Laat individuele modules toe om doorbraken te maken. Daarna kan je die integreren om het geheel te verbeteren. Het doel moet één open platform zijn. Dat wordt een kritische stap voor AI-doorbraken in producten.”

Tijdens de presentatie benadrukten Huawei en diverse AI-partners dat de toevoer van talent gegarandeerd moet worden. Over heel de wereld, zeker in China, is er geen gebrek aan talent maar wel aan onderwijs dat AI fatsoenlijk kadert. Dat moet veranderen om een continue stroom aan talent te garanderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home