HP ziet pc-verkoop weer stijgen, printers blijven op de sukkel

hp omnibook ultra

Na het diepe dal leeft de pc-industrie op, tot profijt van HP. De fabrikant ziet de verkoop van zijn commerciële toestellen weer flink stijgen. Printers maken de omgekeerde beweging. 

HP heeft zijn meest recente financiële cijfers bekendgemaakt. De cijfers werden eerder lauwtjes onthaald: de omzet steeg dan wel met twee procent in vergelijking met een jaar geleden, maar de nettowinst zakte van 766 miljoen naar 640 miljoen dollar. Aandeelhouders tonen weinig geduld en dus zakte de aandeelkoers met enkele procentpunten.  

Toch had HP goed nieuws te melden. De pc-tak van het bedrijf kende een sterk kwartaal. Hoewel HP zich dezer dagen al lang niet meer beperkt tot enkel computers, blijft dit wel de belangrijkste inkomstenbron voor het bedrijf. De verkoop van zakelijke toestellen steeg met acht procent en bracht 6,68 miljard dollar binnen. De consumentenmarkt wil met een daling van één procent nog niet volgen.  

Uit het dal 

De pc-industrie herstelt van enkele moeilijkere jaren en daar profiteert HP van. Na het boerenjaar 2021, toen de coronapandemie voor een push in de verkoop van pc’s zorgde, volgde in 2022 en 2023 de realitycheck. CEO Enrique Lores is ervan overtuigd dat door onder andere het nakende einde van Windows 10 veel bedrijven hun pc-arsenaal zullen vernieuwen.  

Daarnaast doet HP volop mee aan de marketinghype rond de Copilot+-pc’s. Het eerste model met Qualcomm Snapdragon X-chip bereikte al onze contreien: de HP Omnibook X 14. De marketing rond AI is alomtegenwoordig op dit toestel: zo blinkt een blauw AI-logo op het chassis en start de laptop op met de (dwaze) boodschap Powered by AI Experiences. HP plant ook modellen met AMD Ryzen AI 300 en Intel Lunar Lake te lanceren van zodra de chips klaar zijn.  

lees ook

HP OmniBook X 14 review: herrezen met superkrachten

Printers herstellen niet 

De printertak weet zich voorlopig niet te herstellen. De inkomsten uit deze bedrijfstak zakken verder met drie procent. Printerbenodigdheden maken daar het grootste deel vanuit. Lores geeft als verklaring dat bedrijven ‘conservatiever’ zijn met hun budget en een kantoorprinter blijkt dan niet bovenaan het boodschappenlijstje te staan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home