Google wint beroep tegen Europese miljardenboete

Het Gerecht van de Europese Unie heeft op woensdag de miljardenboete van 1,5 miljard euro voor Google geannuleerd.

Google heeft een beroep gewonnen tegen een boete van 1,5 miljard euro, die reeds in 2019 werd toegekend. De techgigant ging destijds in beroep. De boete zou het gevolg zijn van de oneerlijke concurrentie die Google jarenlang voerde met zijn AdSense-platform. Er werd geoordeeld dat de Commissie bepaalde omstandigheden niet in rekening nam bij de vraag of Google’s clausules wel degelijk oneerlijke concurrentie tot stand bracht. Als gevolg hiervan werd de boete nu geannuleerd. De Commissie kan nog in beroep gaan.

Boete geannuleerd

In 2019 kreeg Google reeds de miljardenboete van 1,5 miljard euro voorgeschoteld vanwege oneerlijke concurrentie met zijn AdSense-platform. Volgens eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, misbruikte Google zijn dominante positie op de markt van zoekadvertenties door beperkende clausules op te nemen in contracten met AdSense-klanten. Dit zou concurrenten verhinderen om ook hun zoekadvertenties op de websites te plaatsen.

lees ook

Google vecht miljardenboete Europese Commissie opnieuw aan

Al snel ging Google in de tegenaanval en tekende beroep aan tegen de miljardenboete. Nu, vijf jaar later, beslist het Gerecht van de Europese Unie dat de boete geannuleerd wordt. Het Gerecht oordeelde namelijk dat de Commissie, de uitvoerende macht van de EU, er niet in geslaagd was “alle relevante omstandigheden in aanmerking te nemen bij haar beoordeling van de duur van de contractuele clausules die zij oneerlijk had bevonden”. De Commissie kan nog steeds in beroep gaan.

Het is niet de eerste boete die de techgigant voorgeschoteld kreeg. Vorige week ontving Google nog een boete van 2,4 miljard euro voor ‘Google Shopping’ vanwege de oneerlijke concurrentie dat het hiermee zou aanbieden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home