Sundar Pichai, CEO van Google en moederbedrijf Alphabet, was maandag in Brussel om zijn bijdrage televeren aan het huidige debat in Europa rond de regulering van artificiële intelligentie. Hij roept op tot “globale standaarden”.
Pichai hield maandag halt in Brussel op doorreis naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Hij bracht niet alleen een cheque van 200.000 euro voor de Molenbeekse codeerschool MolenGeek met zich mee, maar kwam ook zijn bijdrage leveren aan het Europese debat rond de regulering van AI.
Steunen op bestaande regels
Zo hield hij een toespraak op een evenement van de Europese economische denktank Bruegel, waarin hij volgens Fortune zei dat hij er niet aan twijfelt dat artificiële intelligentie gereguleerd moet worden, maar dat we in sommige gevallen niet helemaal van nul hoeven te beginnen met nieuwe regels.
Bestaande wetgeving zoals de GDPR en regulering van medische apparatuur, zoals AI-aangedreven hartmonitors, kunnen volgens Pichai als een sterke basis dienen voor de regulering van AI in deze domeinen. Voor andere nieuwe domeinen, zoals zelfrijdende auto’s, moet wel nieuwe wetgeving worden gemaakt.
Vlak voor zijn komst naar Brussel publiceerde de Financial Times op zondagavond reeds een bijdrage van de Google-topman, waarin hij zijn visie uiteenzet. Ook daarin drukt hij zijn steun uit voor de creatie van globale regels voor het gebruik van AI. Hij voegde daaraan toe dat Google een partner wil zijn voor overheden bij het ontwikkelen van deze nieuwe wettelijke kaders.
Europese regulering AI
De Europese Unie wordt verwacht om onder leiding van eurocommissaris Margrethe Vestager binnen enkele weken haar plannen voor te stellen voor de regulering van AI. Eén van de meer opmerkelijke ideeën die momenteel op tafel liggen, is een tijdelijk verbod van vijf jaar op gezichtsherkenningssystemen in openbare ruimtes, zodat de risico’s ervan eerst grondig kunnen worden onderzocht.
Pichai had maandag ook een ontmoeting met Vestager, die in het verleden streng heeft opgetreden tegen Google als Europees Commissaris voor Mededinging, en als beloning nu ook de verantwoordelijkheid voor de regulering van AI in Europa in haar portefeuille heeft.
In zijn stuk in de Financial Times belicht Pichai onder meer ook de interne ethische richtlijnen die Google sinds 2018 rond AI hanteert, en wijst hij op enkele voorbeelden van hoe zijn bedrijf de technologie ten goede probeert te gebruiken. Zo onthulde het eerder deze maand nog een AI-systeem om borstkanker sneller te ontdekken.
Niet zonder kritiek
Tegelijk wordt Google ook bekritiseerd om de manier waarop het omgaat met de privacy van gebruikers in sommige van zijn AI-projecten. Zo kijkt het aan tegen een federaal onderzoek in de VS nadat de Wall Street Journal rapporteerde hoe het de gezondheidsgegevens van miljoenen Amerikanen verzamelde om nieuwe AI-software te ontwerpen.
In ons land oogstte de internetreus kritiek nadat de VRT naar buiten bracht dat medewerkers konden luisteren naar spraakopdrachten, en eventueel zelfs onbedoelde opnames, van de Google Assistant. Die menselijke interventie gebeurde om de AI van de spraakassistent te verbeteren. Google stuurde de manier waarop dit gebeurt vervolgens bij, zodat gebruikers expliciet toestemming moeten geven voor gebruik van hun stemopnames.
De regulering van AI is momenteel een heet hangijzer en Pichai sluit zich met zijn oproep voor regulering aan bij een rijtje prominente industriefiguren. Onder meer Brad Smith van Microsoft, Tim Cook van Apple en Elon Musk lieten hun stem reeds horen in het debat.