Google heeft een onrechtmatig monopolie uitgebouwd rond zijn zoekmachine, oordeelt een Amerikaanse rechter. Miljardendeals die Google sloot, gaven de concurrentie geen kans.
De rechtbank van Washington velde gisteren zijn vonnis in een antitrustrechtszaak tegen Google. De rechtszaak ging al van start toen Donald Trump nog president was en heeft een conclusie bereikt in het nadeel van Google. In de uitspraak wordt Google een ‘monopolist’ genoemd die concurrentie in de zoekmarkt verstoorde met talloze miljardendeals om zijn zoekmachine in het zadel te houden.
Wie zoekmachine zegt, zegt Google. Google heeft met ruime afstand de meest gebruikte zoekmachine. Er bestaan alternatieven, maar de grootste concurrent Bing komt niet eens aan een marktaandeel van vier procent, terwijl Google negentig procent haalt. Google claimt dat zijn zoekdominantie simpelweg volgt uit het feit dat het over het beste product beschikt, maar de rechtbank ziet dat anders.
Onder één hoedje
Wat de doorslag gaf om Google te veroordelen, zijn enkele miljardendeals met andere partijen die tijdens de rechtszaak aan het licht kwamen. Google speelde onder een hoedje met smartphonefabrikanten, webbrowsers, maar ook telecomoperatoren om zijn zoekmachine naar voren te schuiven. Daar had Google veel geld voor over: het betaalde Apple alleen al meer dan twintig miljard dollar per jaar om de standaardzoekmachine te mogen zijn in Safari.
Hiermee verstevigde Google op onrechtmatige wijze zijn marktpositie, oordeelde de rechtbank. Concurrentie die iets in de pap te brokken willen hebben, werden verplicht om mee te gaan in het miljardenopbod.
De uitspraak wordt door Financial Times omschreven als een ‘significante overwinning’ voor beleidsmakers in de machtsstrijd tegen de Big Tech. Wat de precieze strafmaat wordt, zal pas bij een volgende zitting worden bepaald. Naast een fikse boete zou de rechtbank ook ‘structurele’ oplossingen kunnen eisen, zoals het opsplitsen van Google-moeder Alphabet.
In beroep
Google heeft inmiddels gereageerd op het vonnis. Het bedrijf ziet de uitspraak met een vleugje sarcasme als een bevestiging dat het de beste zoekmachine heeft, “maar concludeert dat we deze niet gemakkelijk beschikbaar mogen maken”, zegt VP Global Affairs Kent Walker op X.
Google kan en zal zeer waarschijnlijk in beroep gaan. Dat kan de rechtszaak nog enkele jaren langer doen aanslepen. Google en de Amerikaanse beleidsmakers zullen elkaar spoedig opnieuw in de ogen kijken. Er loopt nog een andere procedure tegen Google rond diens dominantie in de digitale advertentiemarkt.