Generatieve AI kan BBP van Europa verhogen met 1,4 biljoen euro

Volgens een onderzoek van Google zou 61 procent van de jobs in de EU verrijkt worden door AI. Zeven procent zou volledig geautomatiseerd worden, wat het BBP met biljoenen euro’s kan doen stijgen.

Generatieve AI kan tussen 1,2 en 1,4 biljoen euro toevoegen aan het bruto nationaal product van Europa. Dat heeft Iplement Consulting Group, in opdracht van Google, aangetoond in een onderzoek. AI kan leiden tot een productiviteitsstijging, meer vrije tijd door automatisatie, en werknemers zullen andere functies kunnen. Nu al ziet 74 procent van de Europese werknemers een stijging in productiviteit zien dankzij AI, meldt TechRepublic.

EU innoveert minder

Sinds 2010 ligt de productiviteit in Europa 20 procent lager dan in de VS. Ook op vlak van onderzoek en ontwikkeling, en AI, loopt Europa achter op andere landen. Slechts twee procent van het Europees bruto binnenlands product (BBP) wordt gespendeerd aan onderzoek en ontwikkeling, terwijl dit in de VS drie procent is en in Zuid-Korea en Israël meer dan vijf procent.

In 2022 gebruikte slechts 34 procent van de Europese werkgevers cloud computing technologie, cruciaal voor AI-ontwikkeling. Daarnaast heeft Europa wereldwijd slechts twee procent van de AI-patenten aangevraagd, vergeleken met 61 procent in China en 21 procent in de VS.

Google raadt Europa aan om meer te investeren in AI-onderzoek, AI-infrastructuren te bouwen die draaien op hernieuwbare energie, en strategieën te ontwikkelen die AI-adoptie aanmoedigen. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Bovendien waren grote bedrijven terughoudend om hun producten naar Europa te brengen. Dat kwam door de vele regelgevingen die opgelegd werden in de AI act. Ondertussen hebben meer dan honderd bedrijven het pact ondertekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.